Jih Evropy trpí tropickými vedry

Nejteplejším dnem posledních desetiletí označili odborníci čtvrtek. Tropická vedra si v jihovýchodní Evropě vyžádala nejméně 27 životů a vyvolala stovky požárů. Vysokým teplotám se oficiálně připisuje osm mrtvých v Bulharsku, devět v Rumunsku, tři v Řecku, šest v Turecku a jeden mrtvý v Makedonii.
Řecké úřady kvůli vedru v pondělí vyhlásily pohotovost veřejných služeb.

Čtyři lidé zemřeli v noci na pátek na infarkt a mozkovou mrtvici, které u nich vyvolaly teploty přes 40 stupňů Celsia ve městech Antalya a Kilis na jihu Turecka. Hasiči bojovali proti desítkám požárů, které ničily porosty a přiměly k evakuaci obyvatele 200 domů.

Rumunská jaderná elektrárna ležící 150 kilometrů na východ od Bukurešti kvůli vedru musela zastavit provoz. Uvnitř budovy teplota dosáhla 70 stupňů Celsia a spustila samočinné hasící zařízení. Nikdo nebyl zraněn a elektrárna zajišťující 10 procent potřeb elektřiny v zemi nebyla poškozena, ujistilo její vedení s tím, že provoz bude brzy obnoven.

Horká vlna, která vyhnala teploty na 50 stupňů Celsia v Itálii a Balkáně, má podle meteorologů pokračovat do začátku příštího týdne.

Řecké úřady kvůli vedru v pondělí vyhlásily pohotovost veřejných služeb. Prostřednictvím médií úřady vyzvaly k opatrnosti především děti, staré a další ohroženější skupiny obyvatel a  nařídily také preventivní protipožární opatření.

Obyvatelům mají být dány k dispozici klimatizované sály.

iGLOBE: Informace o Řecku, Turecku, Rumunsku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video