Americký prezident John F. Kennedy

Americký prezident John F. Kennedy | foto: AP

JFK možná zemřel kvůli tajným materiálům o UFO, míní spisovatel

  • 64
Atentát na oblíbeného amerického prezidenta J. F. Kennedyho dodnes vzbuzuje řadu dohadů. Za necelých padesát let se vynořily desítky konspiračních teorií. Podle té nejnovější JFK přišel o život kvůli snaze získat tajné dokumenty o mimozemských civilizacích. Deset dnů před smrtí o ně písemně žádal šéfa CIA.

Živnou půdu pro tyto dohady vyvolal nově zveřejněný dopis, který prezident John F. Kennedy poslal tehdejšímu šéfovi amerických tajných služeb CIA Johnu A. McConemu 12. listopadu 1963. Tedy deset dnů před osudnou cestou do texaského Dallasu, kde byl při projížďce městem v otevřené limuzíně zastřelen.

Co ti to jen udělali?

Plakala manželka nad postřeleným JFK v Dallasu

Americký prezident v dopise žádá CIA, aby mu co nejrychleji poskytla veškeré informace, které se týkají sledování mimozemských civilizací. Obával se, že tehdejší SSSR by mohl případně "návštěvy UFO" nad svým územím mylně zaměňovat za americkou špionáž. JFK prý chtěl poznatky o UFO s Moskvou sdílet a vzájemně spolupracovat na vesmírném a měsíčním výzkumu.

Dosud utajovaný dopis zveřejnil americký spisovatel William Lester, který o 35. prezidentovi Spojených států píše knihu Celebration of Freedom: JFK and New Frontier (Oslava svobody: JFK a nové hranice). CIA poskytla dokumentaristovi materiál na základě zákona o zveřejňování informací, uvedla televize ABC.

CIA nic říct nechtěla

I kdyby však JFK o necelé dva týdny později nezemřel, dokumentů by se stejně nedočkal. Následně totiž McCone vyslal oběžník pro zasvěcené, kde informuje, že Lancer (krycí název ochranky pro Kennedyho) se ve zmíněné oblasti "zajímá o naše aktivity, což nelze dopustit", a požádal o zaslání návrhů, jak situaci řešit.

Tento dokument, kterému se přezdívá "ohořelý záznam", se objevil už na konci 90. let, kdy jej obdržel proslulý americký "ufolog" Timothy Cooper. Poslal mu jej anonymní agent z let 1960-1974, který list zachránil při pálení tajných složek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video