Jeruzalémem létaly zapálené pneumatiky. Zdravotníci hlásí 80 raněných

  • 79
V Jeruzalémě v noci pokračovaly střety mezi palestinskými demonstranty a izraelskou policií. Rozbroje propukly po setkání desítek tisíc muslimů před mešitou Al-Aksá při oslavách svátku souvisejícího s postním měsícem ramadán. Zranění utrpělo nejméně 80 lidí včetně několika dětí. Čtrnáct zraněných bylo převezeno do nemocnice, informovaly místní Červený půlměsíc.

Zranění utrpěl rovněž jeden policista. Znepokojení nad situací v neděli vyjádřil takzvaný blízkovýchodní kvartet, tedy Evropská unie, OSN, USA a Rusko.

Palestinská mládež házela kamení na policisty, zapalovala ohně a strhávala policejní bariéry v ulicích vedoucích k jeruzalémskému Starému Městu. Policisté na koních a těžkooděnci proti davu nasadili zábleskové granáty a vodní děla, do lidí stříleli gumovými projektily.

Nepokoje v Jeruzalémě propukly po zahájení postního měsíce ramadánu v polovině dubna, kdy Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou scházejí k večerní modlitbě. V posledních dnech napětí vystupňovala hrozba nuceného vystěhování některých palestinských rodin z jejich domů ve východním Jeruzalémě. Při střetech z pátku na sobotu utrpělo zranění přes 200 Palestinců a šest izraelských policistů.

U hraničního plotu mezi Pásmem Gazy a Izraelem se v neděli rovněž sešly stovky Palestinců, kteří podle izraelské armády házeli na vojáky židovského státu zapálené pneumatiky a dělobuchy. Na izraelském území rovněž přistála raketa vypálená z Pásma Gazy.

Evropská unie, OSN, USA a Rusko ve společném prohlášení uvedly, že jsou „hluboce znepokojeni násilím a každodenními potyčkami ve východním Jeruzalémě (...) mezi Palestinci a izraelskými bezpečnostními složkami“.

„Jsme zhrozeni provokativními deklaracemi některých politických skupin, a stejně tak i vypouštěním raket a balonů s hořlavými látkami z Gazy do Izraele, a také útoky proti farmám na Západním břehu Jordánu,“ pokračuje sdělení, jež rovněž vyzývá izraelské bezpečnostní složky, aby se vyhnuly veškerým opatřením, jež by mohla situaci dále vyhrotit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video