Lídr labouristů Jeremy Corbyn během setkání s voliči před referendem o...

Lídr labouristů Jeremy Corbyn během setkání s voliči před referendem o vystoupení Británie z EU (11. června 2016) | foto: AP

Šéf labouristů zklamal. Většina poslanců už Corbynovi kvůli brexitu nevěří

  • 3
Drtivá většina britských labouristických poslanců v úterý v nezávazném hlasování vyslovila nedůvěru svému předsedovi Jeremymu Corbynovi. Podle Sky News proti němu hlasovalo 172 poslanců, což je více než 80 procent labouristických zákonodárců v Dolní sněmovně britského parlamentu. Svého předsedu viní z vlažného přístupu k britskému referendu.

Hlasování, které je informativní, ale které může při iniciativě pěti desítek poslanců vést k nové volbě předsedy strany, se zúčastnilo přes 90 procent labouristických zákonodárců.

Britská volba

Corbyna, který stále tvrdí, že sám dobrovolně neodstoupí, ač ho k tomu vyzvaly klíčové postavy strany, podpořilo pouhých 40 poslanců.

Corbynovi labouristé usilovali před referendem většinou o setrvání Británie v Evropské unii. Média ale Corbyna kritizují, že za pokračující členství v EU nebojoval dostatečně.

Podle analýzy BBC labouristé neodhadli své voliče a poněkud na ně zapomněli. Když si uvědomili, že je něco špatně, na kampaň už bylo pozdě. A Corbyn, který sice podpořil setrvání v EU, se odmítl podílet na kampani s politiky z jiných stran (o analýze jsme psali zde).

V minulosti byl navíc známý jako euroskeptik, který hlasoval proti vstupu Británie do EU (jeho profil si můžete přečíst zde).

Zaznívají i další kritiky poukazující na Corbynovu příslušnost ke krajně levicovému křídlu strany či na to, že se obklopuje lidmi, kterým nezáleží na úspěchu labouristů ve volbách.

V posledních dnech přišel Corbyn skoro o dvě třetiny svého stínového kabinetu, který začal rychle zaplňovat lidmi bez dostatečné politické zkušenosti.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video