Do Jemenu dorazilo po dlouhé blokádě humanitární pomoc.

Do Jemenu dorazilo po dlouhé blokádě humanitární pomoc. | foto: AP

Do vyhladovělého Jemenu po přerušení blokády dorazila humanitární pomoc

  • 17
Po třech týdnech dopravní blokády Jemenu vyhlášené Saúdskou Arábií v sobotu v jemenské metropoli Saná přistála první tři letadla s humanitárními pracovníky OSN. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na představitelku Světového programu pro výživu (WFP).

Saúdská Arábie začátkem listopadu rozhodla o uzavření všech přístupových tras do Jemenu přes letiště a přístavy ovládané šíitskými povstalci s cílem znemožnit jejich další vyzbrojování Íránem. Bezprostředním podnětem byl raketový útok z Jemenu na letiště u Rijádu 4. listopadu, který zneškodnila protivzdušná obrana Saúdské Arábie. Podle Rijádu nesl za útok odpovědnost Teherán, který rakety jemenským povstalcům dodává.

„Dnes ráno přistálo v Saná první letadlo s humanitárními pracovníky,“ sdělila podle Reuters regionální mluvčí WFP Abeer Etefaová. O něco později pracovníci letiště agenturu informovaly o přistání dalších dvou letů programu OSN pro výživu.

Mluvčí arabské koalice vedené Saúdskou Arábií v pátek oznámil, že bylo vydáno 42 povolení pro mezinárodní humanitární lety do Saná a pro přistání lodí s nákladem v přístavu Hudajdá. Podle tamních úředníků se ale v přístavu zatím taková loď neobjevila a neočekává se, že by nějaká brzy připlula.

O uvolnění blokády a obnovu humanitárního zásobování usilovalo OSN a agentury, které se podílejí na pomoci jemenským civilistům. Jemen nepotřebuje jen potraviny nebo léky, ale také pohonné hmoty, aby bylo možné zprovoznit vodní pumpy a dodávky vody. Hrozí totiž, že se znovu začne šířit cholera, jíž se za uplynulý rok nakazilo na 900 tisíc lidí (více čtěte v článku o šíření cholery v Jemenu).

Jemenská metropole Saná.

Jemenská metropole Saná.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video