V Saná pokračují boje mezi šíitskými povstalci a stoupenci exprezidenta Sáliha

V Saná pokračují boje mezi šíitskými povstalci a stoupenci exprezidenta Sáliha | foto: Reuters

Moskva evakuovala ambasádu v jemenském Saná, prchali i ruští civilisté

  • 24
Z jemenské metropole Saná byli letecky evakuováni zaměstnanci ruské ambasády a další ruští občané. Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničí, které jako důvod uvedlo zhoršenou bezpečnostní situaci v metropoli Saná. Ruský velvyslanec a dalších diplomaté budou podle ministerstva dočasně pracovat ze saúdskoarabském Rijádu.

O evakuaci už dříve krátce informovala saúdskoarabská státní tisková agentura SPA s odvoláním na zdroj z koalice pod vedením Rijádu, která bojuje proti povstaleckým Húsíům kontrolujícím hlavní město.

Situace v zemi se vyostřila poté, co bývalý jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih před více než týdnem vyzval saúdskoarabskou koalici k dialogu. Sálih byl dlouholetým spojencem povstalců, kteří jeho krok považovali za zradu, a minulé pondělí jej proto zabili. Koalice pak zintenzivnila letecké útoky a podnikla desítky náletů zejména v Saná a na severu země.

Konflikt v Jemenu trvá od roku 2014. Tehdy povstalci, jejichž domovským územím je sever Jemenu, začali obsazovat ostatní části země a dodnes mají v rukou Saná a oblasti na západě včetně důležitého přístavu Hudajdá.

Válka si vyžádala už více než deset tisíc obětí na životech a země se kvůli ní ocitla v hluboké humanitární krizi.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video