Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

V jemenském Adenu útočil sebevražedný atentátník, zemřelo 50 vojáků

  • 17
Až 50 vládních vojáků zemřelo při sobotním sebevražedném bombovém útoku v jemenském Adenu. S odvoláním na tamní bezpečnostní zdroje to uvedla agentura Reuters. Dalších až 70 příslušníků armády, která za podpory koalice vedené Saúdskou Arábií bojuje proti šíitským povstalcům, bylo při útoku zraněno. K akci se na internetu přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Útočník odpálil pás naplněný výbušninami na vojenské základně v jihojemenském přístavním městě Aden, kde se shromáždilo velké množství vojáků, když čekali na výplatu. Podle svědků nebylo pro zraněné dost sanitek a musely je do nemocnic vozit civilní automobily.

Symbol hladu v Jemenu se usmívá, následky podvýživy však nezmizí

K podobným útokům v největším jihojemenském městě se v posledních měsících opakovaně přihlásil IS. K nejkrvavějším patřil útok z konce srpna, kdy sebevražedný atentátník najel autem do skupiny armádních rekrutů a způsobil smrt 71 lidí.

Aden je pod kontrolou sil podporovaných arabskou koalicí, které jsou věrné prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúrovi Hádímu.

Jemenský konflikt vypukl poté, co šíitští rebelové obsadili v roce 2014 metropoli Saná a pak postupovali do dalších částí země. Podle OSN kvůli bojům zemřelo už na 10.000 lidí. Po loňském zapojení arabské koalice se armádě povstalce podařilo vytlačit z jihu země, Saná je ale stále v jejich rukou.

Sebevražedný atentátník útočil v jemenském Adenu

Sebevražedný atentátník útočil v jemenském Adenu

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video