Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions vypovídá před Senátem (13. června...

Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions vypovídá před Senátem (13. června 2017) | foto: Reuters

Propuštění Comeyho jsem doporučil, s Rusy jsem nejednal, řekl Sessions

  • 55
Americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions se nikdy nesetkal s ruskými představiteli v souvislosti s loňskou volební kampaní v USA. Řekl to v úterý senátnímu výboru pro dohled nad tajnými službami. Dále uvedl, že doporučil propuštění dnes už bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho. Ten před senátory vypovídal minulý týden.

„Nikdy jsem se nesetkal s žádným ruským nebo dalším cizím představitelem v souvislosti s prezidentskou kampaní v USA či jinde,“ prohlásil Sessions během své úvodní řeči před členy výboru. Připustil, že se loni dvakrát sešel s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem, popřel však, že by o tom lhal při svém lednovém nominačním vystoupení v Senátu, které předcházelo jeho schválení do funkce ministra.

Odmítl zároveň tvrzení o třetí utajené schůzce s Kisljakem, o které mluvil minulý týden před členy téhož výboru propuštěný ředitel FBI James Comey.

Sessions stejně jako někteří další členové či spolupracovníci Trumpova volebního týmu čelí podezření, že se tajně snažil s ruskými představiteli dojednávat ovlivnění voleb v Trumpův prospěch. O ruských zásazích do voleb jsou přesvědčeny americké tajné služby, Moskva to odmítá.

Sessions ve středu rovněž prohlásil, že neměl žádný kontakt s nikým z ruských představitelů během loňské dubnové recepce v hotelu Mayflower, která navazovala na Trumpův první zásadnější zahraničněpolitický projev. Comey ve své výpovědi v Senátu naznačil, že se tehdejší alabamský senátor a Trumpův spolupracovník onoho večera sešel s ruským ambasadorem, což později nepřiznal.

Propuštění jsem doporučil, potvrdil ministr

Mimo to Sessions senátorům z výboru pro dohled nad tajnými službami řekl, že propuštění nyní již bývalého šéfa Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese Comeyho doporučil. Pozadí nečekaného květnového odvolání Comeyho vyvolává pochybnosti, v médiích se spekulovalo, že Sessions jeho propuštění doporučit nemusel, jak prezident Donald Trump tvrdil.

Sessions senátorům řekl, že doporučení propustit Comeyho vydal na základě hodnotící zprávy o situaci v FBI, kterou vypracoval jeho náměstek Rod Rosenstein.

Odvolání Comeyho bylo nečekané vzhledem k načasování takového kroku. Trump nyní již bývalého šéfa ponechal ve funkci po svém lednovém převzetí moci a úřadu ho zbavil až počátkem května. Prezident tvrdí, že důvodem byla ztráta důvěry, média ale spekulují o možné snaze ovlivnit vyšetřování role Ruska během loňských prezidentských voleb v USA. Takové nařčení Bílý dům odmítá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video