Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 11. 10. 2001 7:06

Jednadvacátý den po útoku na USA

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 1.10. | den následující - 3.10. |

Hledáte příbuzné v USA? Speciální telefonní linka ministerstva zahraničí pro všechny, kteří pátrají po příbuzných či známých v New Yorku či Washingtonu: 02/24 18 27 40 a 24 18 25 51. V provozu je i bezplatná linka: 0800 200 000.

13:39
Německá vláda oznámila, že zmrazila 214 bankovních kont, u kterých existovalo podezření, že patří lidem nebo skupinám napojeným na teroristické organizace.
13:16
Symboly amerického kapitalismu v Itálii se podle ambasády USA v Římě mohou stát terčem teroristických útoků. Velvyslanectví se odvolává na informace amerického ministerstva zahraničí.
13:10
Generální tajemník NATO George Robertson prohlásil, že Spojené státy podaly důkaz o podílu radikálního islamisty saúdskoarabského původu Usámy bin Ládina na teroristických útocích v USA 11. září. Podle Robertsona lze nyní použít článek pět Washingtonské smlouvy, ve kterém se hovoří o vzájemné obraně a pomoci členů aliance. - NATO má důkaz o bin Ládinově vině
11:53
Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf doufá, že bude vojenská operace USA proti afghánskému Talibanu krátká. "Doufám jen, že to nepotrvá měsíce a roky a že akce, která bude zahájena, bude velmi, velmi krátká a bude po ní následovat značné úsilí o obnovu v Afghánistánu," řekl v rozhovoru pro televizi BBC. Pákistán opět ujistil USA, že jim navzdory odporu islámských stran poskytne zpravodajskou a logistickou podporu.
11:37
Francouz alžírského původu Djamel Beghal, který je podezřelý z řízení sítě islámských radikálů v Evropě, byl v pondělí večer v Paříži obviněn z přípravy teroristických činů a poslán do vyšetřovací vazby. Stejný osud minulý týden stihl sedm islámských extremistů, kteří údajně spolupracovali s Beghalem na přípravě útoků na americké cíle ve Francii. Beghala, který je podle francouzského tisku přímo napojen na bin Ládina, vydaly Francii v neděli Spojené arabské emiráty, kde byl na přelomu července a srpna zadržen.
Záchranáři v New Yorku
11:33
Hackeři se nabourali do oficiálních webových stránek maďarského Úřadu národní bezpečnosti. Umístili sem vzkazy podporující bin Ládina. Jako příčinu teroristických útoků v USA hackeři uvedli sankce Spojených států vůči některým arabským zemím.
11:13
Poté, co byl bin Ládin minulý týden spatřen v Kábulu, mají americké a britské rozvědky velice dobrou představu, kde se ukrývá. Napsal to úterní britský The Guardian. List nezmínil, jestli bin Ládina v Kábulu zachytily americké špionážní satelity nebo jestli ho spatřila pákistánská zpravodajská služba, která má kontakty s Talibanem.
10:50
Britský ministr zahraničí Jack Straw poněkud zmírnil noční očekávání britských médií, že vojenské akce v Afghánistánu jsou těsně před zahájením: "Pokud Taliban dramaticky nezmění názor, je vysoce pravděpodobné, že bude muset být podniknuta vojenská akce," uvedl ministr. Zdůraznil, že koalice vedená Spojenými státy si nepočíná zbrkle a věnovala spoustu času a úsilí možnosti pokojného řešení.
10:17
Dva dny před atentáty v USA zkontaktoval podezřelý terorista bin Ládin svoji adoptivní matku a řekl jí: "Do dvou dnů očekávej velké zprávy. Nějakou dobu ode mě neuslyšíš." Ohlásila to americká TV stanice NBC News, která citovala nejmenované zdroje. Bin Ládin je jediným synem ženy, která je údajně ze Sýrie nebo Palestiny. Vychovala ho ale Al Kálifa bin Ládinová, jedna ze čtyř žen jeho otce. Ačkoli bin Ládin se od své rodiny odcizil, s Al Kalifou kontakty udržuje. Televize neuvedla, kde žena v té době pobývala. Podle předchozích zpráv byla den po útocích hospitalizována v nemocnicici v Paříži.
Afghánští uprchlíci v Pákistánu
09:30
Tisíce lidí demonstrovaly v jihoafghánském Kandaháru, baště vládního hnutí Taliban, proti bývalému králi Muhammadu Záhirovi šáhovi. Ten patří k ústředním postavám snah o vytvoření nové afghánské vlády. Záhir šáh, který vládl 40 let, a opoziční Severní aliance se v pondělí v Římě dohodli na vytvoření 120členné Nejvyšší rady národní jednoty Afghánistánu. Má jít o první krok k přípravě svržení Talibanu a nastolení nové vlády se širší základnou.
09:07
Spojené arabské emiráty oznámily, že poskytnou přístřeší, jídlo a zdravotní pomoc 40 tisícům afghánských uprchlíků.
08:58
Většina z 19 teroristů, kteří pravděpodobně stáli za zářijovými atentáty na USA, se dostala do Spojených států bez problémů. Jeden z nich, Muhammad Atta, přicestoval letadlem Českých aerolinií z Prahy loni 3. června. V pondělí to napsal list The Miami Herald.
08:46
Hnutí Taliban učinilo z Afghánistánu kolonii teroristické sítě Al-Kajda Usámy bin Ládina a musí být odstraněno. Při pondělním rozhovoru s americkým prezidentem Bushem a jeho poradkyní Riceovou to prohlásil ministr zahraničí a obrany Indie Džasvant Singh. V úterý se má indický ministr sejít se šéfy amerických resortů zahraničí a obrany Colinem Powellem a Donaldem Rumsfeldem.
08:37
Stovky školáků ve filipínské metropoli Manile onemocněly virovou infekcí podobnou chřipce. Vznikla panika, že by mohlo jít o chemický teroristický útok, kterou se však úřady snaží rychle vyvrátit. "Je to jen hysterie v důsledku informací některých médií spekulujících o možnosti chemického útoku," řekl prezidentský mluvčí Rigoberto Tiglao.
08:27
Bílý dům v pondělí popřel předchozí zprávu jordánských sdělovacích prostředků, podle nichž prezident George Bush slíbil jordánskému králi Abdalláhovi II., že USA nenapadnou Irák ani jiný arabský stát. Jordánská televize a agentura Petra předtím citovaly krále, který prý dostal při pátečním setkání s Bushem ve Washingtonu záruku, že USA nehodlají útočit na Irák a další arabské státy. "To prezident neřekl, ta informace je chybná. Řekl králi, že ty, kdo poskytují teroristům útočiště, potká stejný osud jako teroristy," sdělil Buschův mluvčí Ari Fleischer.
08:19
Indonéským islámským radikálům, kterým se podaří dostat do Afghánistánu, kde se chtějí účastnit svaté války, bude odebráno státní občanství. Úřady jim také nebudou pro vycestování do Afghánistánu vydávat cestovní dokumenty. Sdělili to představitelé indonéských imigračních úřadů. K připojení ke svaté válce v případě amerických odvetných útoků na Afghánistán vyzvalo několik indonéských skupin. Z Hnutí islámské mládeže už do Afghánistánu odešlo přes 600 členů.
07:29
Prezident USA George Bush v pondělí podepsal zákon, který zaručuje udělování omezeného počtu víz těm, kdo mohou přispět při vyšetřování terorismu a organizovaného zločinu. Tzv. "S víza" budou udělována tomu, kdo nabídne "zásadní informaci o teroristické nebo zločinecké organizaci". Zákon navrhl senátor Edward Kennedy. Jeho mluvčí sdělil, že ročně bude vydáváno 250 takových víz, o něž mohou žádat federální, státní i místní orgány nebo soudy. Dostat je mohou i rodinní příslušníci informátorů.
07:24
USA očekávají pomoc od spojenců včetně České republiky později, nyní ji zatím nepotřebují. Českému ministru zahraničí Janu Kavanovi to v pondělí ve Washingtonu řekli jeho americký protějšek Colin Powell i Bushova poradkyně pro bezpečnostní otázky Condoleezza Riceová. Podle neoficiálních informací se v prvních chvílích patrně spokojí s povolením přeletů nad českým územím.
07:20
Afghánské hnutí Taliban násilím verbuje muže do armády, bez vysvětlení vraždí a zoufale se snaží udržet na nohou hroutící se ekonomiku. V Afghánistánu se šíří strach a zmatek. Vypověděli to Afghánci, kterým se podařilo uprchnout do Pákistánu. Do Pákistánu se většina z nich dostala díky úplatkům, na něž 'slyší' pákistánští pohraničníci střežící oficiálně uzavřenou hranici.
00:10
Britský ministerský předseda Tony Blair údajně využije svého dnešního projevu na stranické konferenci, aby oznámil, že Taliban propásl svou šanci vydat teroristy a že údery budou zahájeny. Uvedl to britský zpravodajský web Ananova, který využívá zpravodajství britské agentury PA. Stejnou zprávu přinesla také BBC na svých internetových stránkách. Blair podle těchto informací oznámí, že čas na vyjednávání už vypršel. Vojenská odveta podle něj bude uměřená a cílená. Vojáci učiní maximum pro to, aby zabránili civilním obětem. Cílem útoků bude podle jeho slov armáda, její výzbroj, zařízení a zásoby a výcvikové tábory teroristů.