Zabitý nosorožec u jezerea Finfoot v Jihoafrické republice (22. listopadu 2012)

Zabitý nosorožec u jezerea Finfoot v Jihoafrické republice (22. listopadu 2012) | foto: AP

Jatka nosorožců má zastavit letadlo. Kvůli rohům umírají stovky zvířat

  • 14
Jihoafrická republika nasadí do boje s pytláky nosorožců průzkumné letadlo. Zabíjení zvířat totiž dramaticky roste, pytláky žene poptávka z Asie. Asiaté, hlavně tedy Číňané a Vietnamci, věří v léčebné účinky nosorožčích rohů a jsou ochotni za ně draze platit. Kilo se prodává dráž než zlato.

Jihoafrická republika je domovem největší populace nosorožců - žije tam odhadem 18 tisíc ohrožených nosorožců tuponosých a asi 1 700 kriticky ohrožených nosorožců dvourohých. Jejich počet se ale rapidně snižuje. Na zvířata se zaměřily dobře vyzbrojené kriminální gangy a vybíjejí je v čím dál větší míře.

Vybíjení nosorožců v JAR

2007 - 13 případů
2008 - 83  případů
2009 - 122 případůs
2010 - 333 případů
2011 - 448 případů
2012 - 588 případů (do 4. prosince)
Zdroj: BBC

Zatímco v roce 2007 jich pytláci zabili třináct, letos už pozabíjeli 588 zvířat. Jde jim přitom jen o jedno - o nosorožčí rohy. Po nich prahnou Asiaté, kteří je používají ve své tradiční medicíně pro léčbu ledasčeho, od "posednutí ďáblem", přes horečku po rakovinu.

Vědci upozorňují, že nosorožčí rohy jsou podobné lidským nehtům a nikdy se nepodařilo prokázat, že by měly léčebné účinky. To nicméně nebrání tomu, aby se zvířata nemasakrovala a jejich rohy neprodávaly za 95 tisíc dolarů (přes 1,8 milionu korun) za kilo. To je činí prakticky dvakrát dražší než zlato, i když obchodování s nimi je ilegální.

"Jestli jde o slony a slonovinu, tygry a tygří části, nosorožce a rohy, nakonec jde o to samé - o profit. Organizované kriminální syndikáty se za tímto profitem honí tím nejbrutálnějším způsobem," varuje dle televize BBC ředitel Mezinárodního fond pro ochranu zvířat (IFAW) Jason Bell. Situace letos už došla tak daleko, že více nosorožců zemřelo, než se narodilo.

Strážci jihoafrického Krugerova národního parku, kde žijí asi dvě třetiny jihoafrické populace nosorožců, teď dostali od Nadace rodiny Ichikowitzových, kteří vlastní zbrojní firmu Paramount Group, do boje proti pytlákům účinnou zbraň - malé průzkumné letadlo. To je vybavené tichým motorem a nechybí v něm ani přístroje termálního vidění, které na zemi odhalí zvířata i lovce.

Jihoafričané kvůli honbě za nosorožčími rohy letos ozbrojili některé pracovníky parků a do oblastí vyslali patroly se psy. Vláda letos také vyslala na hranice vojáky, jejichž cílem bylo pašování rohů zamezit, to ale zatím pořád nestačí.

Krugerův národní park

Krugerův národní park


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue