Jsou to diamanty? Objev tajemných kamenů v JAR rozpoutal novou horečku

  • 88
Na polích vesnice KwaHlathi v Jihoafrické republice už několik dní zuří diamantová horečka. Davy lidí přehazují naruby tamní půdu a hledají své štěstí. Tamní pastevec koz tam totiž našel kameny, které mohou, ale také nemusí být diamanty. Odborníci zatím neměli možnost se na ně podívat, to však lidé neřeší. Věří, že i oni průsvitné kamínky objeví a zbohatnou.

Všeho nechali a vyrazili kopat. Mladí i staří, muži i ženy popadli krumpáče a síta a už celé dny prohledávají půdu v okolí vesnice KwaHlathi. Tisíce lidí. Všichni doufají v to samé – že najdou diamanty a vymaní se ze své bídy.

Africký Klondike. Na zlatou žílu v Sahelu se přisáli džihádisté

Zpráva o nálezu na na východě země okamžitě rozpoutala diamantovou horečku. A ti, na které se už usmálo štěstí, slaví. 

„Utratím to v klubech, koupím si auta,“ říká pro BBC mladý muž. „Vezmu rodinu na dovolenou, vybuduji si vlastní odkaz,“ plánuje další. „Nikdy v životě jsem diamant neviděl a ani si na žádný nesáhl. Poprvé až teď tady. Doufám, že to přinese něco dobrého, protože doma opravdu živoříme,“ líčí zase jiný.

Na polích se kromě „diamantokopů“ brzy objevily i ženy, které si na současné horečce chtějí přivydělat a ve svých stáncích nabízejí občerstvení.

Nikdo zatím neví, zda jsou průsvitné kamínky opravdu diamanty. To ovšem nezabránilo lidem, aby s nimi začali obchodovat. Jeden se prodává za 5 až 15 liber (145 až 435 korun). Vlastnictví nebo prodej diamantů bez povolení je přitom v zemi nelegální, píše list The Times.

Ověřit původ kamenů jedou přímo na místo geologové jihoafrického ministerstva minerálů a energií. Ti nevědí o tom, že by se v oblasti nedaleko města Ladysmith někdy předtím našly nějaké diamanty. 

A byť tu možnost nevylučují, druhým dechem dodávají, že častější jsou objevy doleritu a křemene, se kterými si lidé mohli bělavé kameny splést.

Vláda se mezitím snaží davy kopáčů přimět, aby šly domů. „Situace by mohla vést k chaosu a panice,“ řekl regionální premiér Sihle Zikalala. Panují také obavy, že se tam rozšíří covid. Výzvy však zatím nepadají na úrodnou půdu.

Neznámé kameny se našly u vesnice KwaHlathi nedaleko obce Ladysmith.

Neznámé kameny se našly u vesnice KwaHlathi nedaleko obce Ladysmith.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue