Mírový plán Číny by mohl ukončit konflikt na Ukrajině, řekl Putin

  6:50aktualizováno  20:32
Ruský prezident Vladimir Putin se v úterý v Kremlu opět setkal se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Jejich formální jednání se týkalo ruské invaze na Ukrajině a ekonomické spolupráce. Šéf Kremlu uvedl, že čínský mírový plán by mohl být základem urovnání konfliktu na Ukrajině.

Podle Putina se čínský mírový plán „shoduje s ruskými přístupy a může být vzat jako základ pro mírové urovnání na Ukrajině, až na to budou Západ a Kyjev připraveny,“. Šéf Kremlu uvedl, že se svým čínským protějškem o plánu dlouze debatoval.

Šéf Kremlu ale současně dodal, že dosud nevidí ochotu Západu a Kyjeva jednat v tomto směru. Západ chce podle něj bojovat „až do posledního Ukrajince“.

„Veřejně i diplomatickou cestou jsme Číně sdělili náš mírový návrh a vyzvali ji, aby se připojila. Čekáme na odpověď,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že dosud nemá žádné podrobnosti ohledně možného telefonického rozhovoru s čínským vůdcem Si Ťin-pchingem, o němž spekulovala média.

Zelenskyj v reakci už dříve uvedl, že by Kyjev měl s Pekingem na mírovém plánu spolupracovat, a zároveň upozornil, že s některými body nesouhlasí. Ukrajina žádá úplně stažení ruských vojsk z Ukrajiny.

Peking v den výročí invaze na Ukrajinu 24. února představil dvanáctibodový plán ukončení války. Mimo jiné v něm vybídl, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, vyzval ke zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku. Zároveň se přihlásil k principu „svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti všech zemí“.

Petříček: Pokud by Čína měla zájem o mír na Ukrajině, tlačila by na Rusko víc

Si označil čínský postoj za nestranný. „Chtěl bych zdůraznit ohledně ukrajinského urovnání, že se trvale řídíme principy Charty OSN a zastáváme objektivní a nestranný postoj,“ prohlásil čínský prezident. Čína se podle něj snaží aktivně pomáhat tomu, aby obě znepřátelené strany uzavřely příměří a začaly spolu jednat. Podle listu The New York Times vyjádření čínského prezidenta, který je v souladu s dlouhodobou oficiální politikou Pekingu naznačuje, že nedošlo k žádnému zásadnímu posunu ohledně čínského mírového plánu pro Ukrajinu.

Oba vůdci podle tiskových agentur vydali společné prohlášení proti „všem jednostranným sankcím“ vyhlášeným s opomenutím Rady bezpečnosti OSN, kde Rusko i Čína patří mezi pět stálých členů s právem veta. Vyzvali také Spojené státy, aby přestaly rozvracet globální strategickou stabilitu, a varovali před zhoršováním krize na Ukrajině a jejím přechodem do „nekontrolovatelné fáze“.

Obě strany v společném prohlášení uvedly, že nejsou ve „vojensko-politické alianci“ podobné těm ustanoveným během studené války. Jejich vztahy neutváří „blok, nemají konfrontační povahu a nejsou namířeny proti třetím zemím“.

Sepsání 14 dohod

Úterní setkání, které následuje po pondělní neformální schůzce, zahájila oficiální ceremonie. „Putin a Si Ťin-pching se pozdravili. Orchestr zahrál hymny Ruska a Číny. Přítomni byli také členové delegací obou zemí,“ napsala ruská státní agentura TASS. Návštěva čínského prezidenta v Moskvě v úterý pokračuje druhým dnem, ve středu čínský vůdce svou diplomatickou cestu zakončí.

Lídři Číny a Ruska podepsali během státní návštěvy 14 dohod, uvádí seznam zveřejněný Kremlem. Patří mezi ně mimo jiné dohoda o společné produkci televizních programů, zvýšená spolupráce na základním vědeckém výzkumu a výměny mezi mediálními orgány a státními společnostmi pro atomovou energii.

Drahý příteli. Si se dočkal od Putina vřelého přijetí, mluvili spolu čtyři hodiny

Rusko v úterý oznámilo, že hodlá zvýšit export plynu do Číny a dodat jí do roku 2030 nejméně 98 miliard metrů krychlových zemního plynu plus 100 milionů tun zkapalněného plynu. Ruská plynárenská společnost Gazprom dnes uvedla, že v pondělí dodala do Číny plynovodem Síla Sibiře rekordní objem plynu za den, množství ale neupřesnila.

Si Ťin-pching se v úterý dopoledne setkal s ruským premiérem Michailem Mišustinem a řekl, že pozval šéfa Kremlu v letošním roce do Číny. Vyzval předsedu ruské vlády, aby také on navštívil Peking a navázal úzké vztahy s novým čínským premiérem Li Čchiangem. Mišustin pozvání přijal.

Pondělní jednání obou státníků mezi čtyřma očima trvalo čtyři a půl hodiny. Ruský prezident před ním vyzdvihl Siův „vyvážený“ postoj k Ukrajině a uvedl, že se seznámil s návrhy, které Čína minulý měsíc představila s cílem dosáhnout ukončení bojů. Rusko Ukrajinu napadlo loni v únoru, Kyjev má při své obraně podporu západních zemí. Obě strany označily Siovu cestu do Moskvy za příležitost k prohloubení deklarovaného „přátelství bez hranic“.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v úterý řekl, že státníci během pondělní schůzky projednali čínský plán na ukončení války na Ukrajině. Detaily neposkytl. „Nebudu to hodnotit, počkáme si na prohlášení (vůdců) pro média,“ uvedl kremelský mluvčí.

Podle agentury AP Siova návštěva posílá silný vzkaz Západu, že úsilí o izolaci Ruska kvůli válce proti Ukrajině neuspělo. Cesta čínského prezidenta také představuje povzbuzení pro Putina jen několik dní poté, co na něj Mezinárodní trestní soud vydal zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí z okupovaných území.

Věříte, že čínský mírový plán může zastavit válku na Ukrajině?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 28. března 2023. Anketa je uzavřena.

Zatímco se Čína snaží vystupovat jako potenciální mírotvorce v konfliktu vyvolaném Ruskem na Ukrajině, Siova návštěva také zdůraznila stále užší vztahy mezi Moskvou a Pekingem, poznamenala agentura Reuters. Zároveň upozornila, že s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským možná bude Si Ťin-pching hovořit pouze telefonicky. „Čekáme na potvrzení (telefonátu),“ řekla ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková italskému listu Corriere della Sera. „Byl by to důležitý krok. Mají si co říct,“ dodala.

Kišida v Kyjevě, ruské bombardéry u Japonska

Zatímco Putin hostí čínského prezidenta, do Kyjeva v úterý zamířil na neohlášenou návštěvu japonský premiér Fumio Kišida. Na Ukrajinu přijel vlakem z polského příhraničního města Przemyślu. Rusko ve stejné době oznámilo, že dva jeho strategické bombardéry Tu-95MS uskutečnily přelet nad mezinárodními vodami Japonského moře.

„Chce vyjádřit podporu a respekt k odvaze a vytrvalosti Ukrajinců, kteří pod jeho vedením brání svůj domov, stejně tak jako solidaritu a neutuchající podporu pro Ukrajinu ze strany Japonska a G7,“ uvedla ke Kišidově návštěvě japonská diplomacie. Premiér podle ní rovněž „absolutně“ odmítne ruskou invazi a agresi a „potvrdí svůj závazek bránit mezinárodní pořádek“.

Před setkáním s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským zavítal Kišida do nedaleké Buči, jejíž obyvatelé loni na jaře zažili během ruské okupace teror ze strany ruských vojáků. „Celý svět byl šokován smrtí Ukrajinců v Buči. Jménem japonského lidu bych rád vyjádřil upřímnou soustrast a soucit s těmi, kteří přišli o život a trpěli v důsledku těchto brutálních akcí,“ citovala Kišidu stanice NHK.

Zelenskyj po setkání s Kišidou uvedl, že se prostřednictvím videospojení na Kišidovo pozvání zúčastní summitu skupiny G7, který se v květnu uskuteční v Hirošimě. Japonsko aktuálně tomuto uskupení velkých světových ekonomik předsedá. Zelenskyj označil Kišidu za „dlouhodobého přítele Ukrajiny“ a „mocného obhájce mezinárodního řádu“

Japonský premiér po jednání oznámil, že Japonsko poskytne napadené zemi balík pomoci za 30 milionů dolarů (663 milionů korun). Jeho součástí nebudou smrtící zbraně, uvedla agentura Kjódó.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...