Hygiena nade vše. V japonské restauraci sprchují hosty dezinfekcí

  • 9
Restaurace se pomalu vracejí k normálnímu provozu a jejich majitelé a provozovatelé hledají nápady, jak do nich nalákat co nejvíce hostů. Důležité je ujistit je, že návštěva je zase bezpečná jako dřív. Jeden tokijský podnik soudí, že našel to nejlepší řešení. Naopak v Itálii si nová bezpečnostní opatření majitelé restaurací dokážou jen těžko představit.

Restaurace Kichiri Shinjuku, která se nachází v rušné tokijské čtvrti Šindžuku, nainstalovala ke svému vchodu bezpečnostní rám, který každého návštěvníka počastuje dávkou dezinfekce. Hosty nejprve přivítá virtuální obsluha, poprosí je, aby si umyli ruce, automat jim změří teplotu a pak jdou k bezpečnostnímu rámu ne nepodobnému detektorům kovu na letištích. 

V zařízení, které může někomu připomínat i lidskou automyčku, stráví zákazník pouhých třicet sekund, kdy na něj z rámu stříká dezinfekce v podobě jemného aerosolu kyseliny chlorné. Teprve poté se host vydá ke svému stolu, kde si pomocí mobilního telefonu objednává. Během celého procesu se nesetká s živáčkem.

„Chtěli jsme vyvinout proces, který by byl v souladu s novým životním stylem a zároveň vyhovoval všem novým požadavkům pokoronavirové doby,“ řekl zástupce společnosti Kichiri&Co, která restauraci provozuje. „Vše je stále ve fázi experimentu, ale chtěli bychom systém zdokonalit tak, abychom se o něj mohli podělit i s ostatními japonskými podniky,“ dodal. 

Změny doznalo i samotné místo stravování. Mezi jednotlivými hosty u stolu se nyní tyčí akrylová folie, která zabraňuje šíření infekce. Podle zákazníků se zdá, že funguje dokonale.

„Cítím se bezpečně,“ prozradila jedna z návštěvnic restaurace, která ovšem nechtěla být jmenována. Jestli se opatření ujmou, zatím není jasné.

Italové plexisklu nefandí

To pro italskou restauraci Armando al Pantheon je něco takového naprosto nemožné. Majitel podniku a zároveň šéfkuchař Claudio Gargioli se nechce ani jeho ani dalších pravidelných hostů nijak dotknout například tím, že by na stoly mezi strávníky umístil plexisklo, píše britský list The Guardian. I tak i majitelé italských restaurací zvažují nejrůznější možnosti, jak po dlouhé karanténě znovu otevřít, přilákat zákazníky a zároveň vyhovět přísným opatřením v souvislosti s pandemií koronaviru.

Koronavirus ve světě

Umývač aut v kolumbijské Bogotě čeká na zákazníky. (21. května 2020)
Sestry a ostatní zdravotníci demonstrují za lepší zdravotní pomůcky před...
Muž v oblaku dezinfekce při vstupu do japonské restaurace (21. května 2020)

Otázku, zda oddělit zákazníky plastovým panelem, si položilo množství vlastníků italských podniků, které se nyní začínají opět otevírat. Podle průzkumu ale většina z nich dospěla k názoru, že plexisklo mezi hosty je špatný nápad.

„Plexisklo může fungovat jako určitá bariéra u pokladny. Na stole to je nejen ošklivé, ale i urážlivé,“ míní Gargioli.

Otevřeno pro jednoho hosta. Pandemie inspirovala vznik svérázných restaurací

Vlastníci italských restaurací mají nyní strach, že množství nových pravidel odradí případné zájemce do toho, aby vůbec jedli mimo domov. Namísto toho, aby návštěva restaurace byla zábavou a užívali si, že jsou spolu, se totiž lidé budou muset řídit nejrůznějšími omezeními. 

Stoly rovněž budou muset být neustále dezinfikovány a dezinfekční prostředky musí být k dispozici i pro zákazníky. Majitelé restaurací přitom mohou dostat pokutu, jestliže některá z opatření poruší, a budou rovněž zodpovědní i za to, když se některý ze zaměstnanců či klientů nakazí koronavirem.

„Lidé jsou ochromeni strachem,“ říká Claudio Gargioli. „I při dodržování společenského odstupu není stoprocentně jisté, že se nenakazíte. Pro restaurace je současná situace velmi špatná,“ dodává.

„Italská města nyní uvažují i nad tím, že by umožnily restauracím a barům využívat více venkovního prostoru, aby pro ně bylo jednodušší zajistit fyzický odstup mezi jednotlivými zákazníky,“ uvedla například starostka Říma.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video