Japonsko zasáhly rekordní lijáky, úřady evakuují 240 tisíc lidí

  • 6
Japonský ostrov Kjúšú zasáhly rekordní lijáky. Podle meteorologů na část ostrova spadlo naráz takové množství srážek, které je možné zaznamenat jednou za několik desetiletí. Hrozí sesuvy půdy, povodně a další přírodní neštěstí.

Japonská meteorologická agentura vydala pro jižní část ostrova Kjúšú nejvyšší stupeň varování. V některých oblastech prefektury Saga dosáhly srážky za hodinu více než 100 milimetrů.

Dohromady ve třech provinciích ostrova začaly úřady s evakuací více než 240 tisíc lidí, uvádí portál JapanTimes. 

Televizní stanice NHK uvedla, že v prefektuře Saga našli v autě, které zřejmě bylo odplaveno, mrtvého muže. 

Televizní záběry ukazují zaplavené silnice a nádraží a lidi brodící se po kolena v ulicích zaplavených vodou z řek, které se vylily z koryt. Japonská armáda nasadila v prefektuře Saga stovku vojáků.

Narušena byla doprava a mnohé obchody zůstaly zavřené. Společnost Toyota oznámila, že ve středu přeruší provoz ve své továrně na Kjúšú, v níž vyrábí modely Lexus.

V příštích 24 hodinách meteorologové očekávají v prefektuře Saga až 200 milimetrů srážek, napsaly agentury Kjódó a Reuters. V hlavním městě Tokiu by pak mělo spadnout okolo 180 mm. 

Mohutné lijáky zasáhly jihovýchodní část Japonsko. Nejvíce postižena je prefektura Saga.

Mohutné lijáky zasáhly jihovýchodní část Japonsko. Nejvíce postižena je prefektura Saga.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue