Japonec slavil nového císaře skokem z mostu, spadl na projíždějící loď

  • 36
Oslavy konce období Heisei měly v Japonsku nejrůznější formy, slavilo se na ulicích i v soukromí. Asi nejbizarněji se k události odstupujícího císaře Akihita postavil jeden mladý Japonec, který na oslavu dějinné události chystal skok z mostu. Ke svému činu se ale odhodlal v ten nejhorší možný okamžik.

S množstvím vypitého speciálního saké, které se v Japonsku prodávalo při příležitosti nástupu nového císaře na trůn, to pravděpodobně přehnal jeden slavící Japonec. Video ukazuje, jak se muž v černožlutém tričku s potiskem mimoňů raduje a za okamžik už se vrhá přes zábradlí mostu. Místo dopadu do vln se dočkal tvrdého přistání na přídi lodi, která právě proplouvala pod mostem. 

Příchod nové éry oslavovaly miliony Japonců telefonními přáními či posty na sociálních sítích. Sdíleli například fotografie z dětství, kdy vyrůstali právě v Akihitově éře Heisei. Zároveň vítali nové období Reiwa, do něhož přáli bližním mnoho štěstí a zdaru. 

Mnoho Japonců vyjádřilo i svá osobní memoranda, čeho chtějí sami v nové éře míru a prosperity dosáhnout. V den abdikace císaře Akihita sledovaly miliony Japonců ceremoniál na obřích obrazovkách, slavilo se ohňostroji, novomanželé si dokonce dávali své sliby a při té příležitosti se pilo také speciální saké.

Třicetileté vládnutí Japonsku shrnul odstupující císař Akihito slovy díků za to, že ho spoluobčané po celou dobu podporovali coby symbol státu. „Modlím se z celého srdce za mír a štěstí všech lidí v Japonsku i na celém světě,“ uzavřel císař jedno z japonských období.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video