Hasiči pochodují po silnici zničené sesuvy půdy ve městě Asakura na jihozápadě...

Hasiči pochodují po silnici zničené sesuvy půdy ve městě Asakura na jihozápadě Japonska (7. července 2017) | foto: AP

Po prudkých lijácích se na Kjúšu sesula půda, zemřelo nejméně 11 lidí

  • 5
Nejméně 11 obětí si kvůli prudkým dešťům vyžádaly sesuvy půdy na japonském ostrově Kjúšú, 14 osob je nezvěstných a další stovky jsou odříznuty od okolního světa. Informovala o tom v pátek agentura Reuters. Japonské úřady nařídily evakuaci více než 140 000 osob a varují před dalšími sesuvy.

Prudké deště udeřily na nejjižnějším ze čtyř hlavních japonských ostrovů ve středu a během dneška se dešťové mraky přesouvaly k severu. Asi 12 300 policistů a hasičů se pokouší dostat ke stovkám odříznutých přes nánosy sutin a bahna, uvedla japonská televize NHK.

Sesuvy odřízly od okolního světa více než 1100 lidí, 522 lidí bylo zachráněno do čtvrtečního večera, dalších 15 v průběhu dneška.

„Nejprve pršelo jen trochu,“ uvedl jeden z obyvatel města Asakura. „Potom začali mluvit o rekordním dešti a začalo pršet hodně, pak začali uzavírat silnice. Dívali jsme se ven a silnice vypadaly jako řeky,“ dodal.

Nejhůře zasažené oblasti, sousedící prefektury Fukuoka a Óita, jsou převážně venkovského charakteru, ale déšť ohrozil také město Kitakjúšú. V několika čtvrtích toho takřka milionového města byla nařízena evakuace.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video