V Japonsku vypěstovali banány, které lze jíst i se slupkou.

V Japonsku vypěstovali banány, které lze jíst i se slupkou. | foto: D&T Farm

Japonští farmáři vypěstovali banány, které se dají sníst i se slupkou

  • 66
Představte si, že nemusíte řešit, ze které strany oloupete banán, ale sníte ho celý i se slupkou. Farmáři v Japonsku takovou odrůdu vypěstovali a dokonce už je v prodeji. Zatím za docela vysoké ceny a pouze lokálně, farma však v budoucnu uvažuje o exportu do zahraničí.

Tzv. mongee (v překladu neuvěřitelné) banány pěstují ve společnosti D&T Farm, zabývající se zemědělským výzkumem. Podle deníku Telegraph spočívá metoda v ochlazení banánů na teplotu asi minus šedesát stupňů Celsia a následném rozmrazení. Při procesu se nepoužívají žádné pesticidy.

Ovoce vypadá na první pohled normálně, je však sladší než klasicky pěstované banány a hlavně má měkčí a stravitelnou slupku. Extrémní chlad navíc způsobí rychlejší růst plodů, doba kultivace se tak zkrátí z obvyklých dvou let na zhruba půl roku.

25.prosince 2017 v 10:43, příspěvek archivován: 21.února 2018 v 11:22

#MondayMadness #Japan #Japanese Mongee #banana (pronounced “mon-gay” and “mongee” is #okayama slang for “incredible”) #Special #edible #Skin #incredible #japanesefood #fruits #organic #organicfood #DidYouKnow #FYI #Facts #FreedomJMarket (Source/Images ©SoraNews24) https://t.co/XhkTmvZCoD

„Vycházeli jsme z výzkumu Setsuza Tanaky, který se tím zabýval dlouhá léta,“ uvedl mluvčí D&T Farm. Tanaka byl tamějším manažerem technického vývoje a průkopníkem pěstitelské metody. „Jeho motivací byla možnost jíst chutné a zdravé banány – lidé teď klidně mohou jíst i slupku, protože je vypěstovaná organicky, bez chemikálií,“ dodal mluvčí.

Že je banán připraven ke snědení (samozřejmě vcelku), poznají lidé podle hnědých teček, které se na slupce objeví. Ovoce otestoval japonský web SoraNews24, jehož redaktoři uvedli, že slupka byla tenčí než u klasických banánů a tedy snadno poživatelná. Z hlediska chuti však oproti banánu, jehož příchuť byla prý velmi výrazná, recenzenti u slupky téměř žádnou necítili.

Banány šly podle deníku The Guardian do prodeje už loni v obchodním domě v Okajamě, ležící mezi Kjótem a Hirošimou. V současnosti se prodávají jen lokálně a v malých dávkách. Z cenového hlediska se jedná o luxusní zboží.

Lidé, kteří se už nechtějí zdržovat loupáním banánu, si musí připravit 648 jenů za kus (v přepočtu asi 124 korun). Farma letos plánuje vyrobit desetkrát více banánů než loni a také uvažuje o exportu do jiných zemí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video