Delfíny loví i jinde. Zde v Pobřeží slonoviny.

Delfíny loví i jinde. Zde v Pobřeží slonoviny. | foto: Profimedia.cz

Kromě velryb loví také delfíny. Japonci netají svůj apetit pro mořské savce

  • 19
U jihojaponské vesnice Taidži začal každoroční kontroverzní lov delfínů. Rybáři kytovce nahánějí do mělké vody, kde některé noži zabíjejí pro maso a jiné chytají, aby je následně mohli prodat do akvárií. Lov delfínů má v Japonsku dlouhou tradici, stejně jako u velryb.

Japonští rybáři se brání tvrzením, že vybíjení delfíni nepatří k ohroženým druhům. Jíst delfíní maso je prý stejné jako jíst hovězí či drůbeží maso.

Letošní lov delfínů začal v neděli. Podle japonských médií se ale rybáři první den vrátili bez úlovku. Ochránci přírody označují lov na delfíny za krutou praktiku a uvádí, že zvířata mohou umírat na udušení i 30 minut. Místní rybáři ale trvají na tom, že jejich komunita na lovu delfínů závisí. Lovecká sezona potrvá šest měsíců.

Lov delfínů v Taidži se dostal do širšího povědomí před deseti lety v důsledku oscarového dokumentárního filmu The Cove (Zátoka). V Japonsku jeho tehdejší uvedení provázely protesty nacionalistických skupin, které ho považují za „protijaponský“ film, útočící na tamní tradice.

Japonsko se také stalo terčem kritiky poté, co letos po 31 letech obnovilo komerční lov velryb. Stalo se tak krátce po vystoupení z Mezinárodní velrybářské komise (IWC). Komerční lov velryb letos začal 1. července. Japonsko nicméně lov velryb nikdy zcela neukončilo. Každoročně jich tak pod záminkou „výzkumu“ zahynou stovky, píše BBC.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video