Japonská císařská rodina: princezna Yoko, princezna Akiko, princezna Nobuko,...

Japonská císařská rodina: princezna Yoko, princezna Akiko, princezna Nobuko, princ Akišino, císař Akihito, císařovna Mičiko a korunní princ Naruhito (Tokio, 6. listopadu 2014) | foto: Reuters

Korunovace císaře nebude za naše peníze, zlobí se Japonci a podávají žalobu

  • 56
Japonsko se příští rok po třiceti letech rozloučí s abdikujícím císařem Akihitem, kterého v květnu na chryzantémovém trůnu vystřídá jeho syn, korunní princ Naruhito. Plánované oslavy se nicméně nelíbí některým Japoncům a náboženským skupinám, které nesouhlasí s pokrytím chystaných církevních obřadů z peněz daňových poplatníků.

Asi sto dvacet lidí podalo žalobu na japonskou vládu, protože nesouhlasí s tím, aby stát příští rok financoval organizaci náboženských obřadů, které jsou součástí plánované korunovace. Stát se podle nich financováním církevních ceremonií dopouští porušení ústavy, která nařizuje striktní oddělení náboženství a státu. Mezi žalobci je podle webu německé rozhlasové stanice Deutsche Welle kromě běžných občanů také skupina buddhistických mnichů a křesťanů.

Císař svou abdikaci ohlásil v červenci 2016 poté, co japonský parlament schválil příslušnou změnu zákona. Akihito se tak příští rok stane prvním císařem, který od roku 1817 odstoupí ze své funkce.

Japonská média nicméně nejvíce zajímá, kdo zaplatí za slavnostní rituál „Šintó Daijósai“, který je součástí korunovačního ceremoniálu. Ačkoli císařský palác náklady na přepychovou událost nezveřejnil, ví se, že v roce 1990 korunovace stávajícího vládce vyšla v přepočtu na přibližně 2,2 miliardy korun.

„Myslím si, že většina Japonců nemá problém s tím, že je šintoismus součástí korunovace. Nezdá se, že by jim vadilo, že stát tímto způsobem použije peníze z jejich daní,“ říká profesor médií a komunikace Makoto Watanabe z univerzity v Hokkaido.

„Současný císař je u obyčejných lidí velmi populární. Lidé ho podporují, protože je v posledních letech provedl několika krizemi, například zemětřesením a tsunami v roce 2011,“ dodává Watanabe. Podle něj podobné právní žaloby doprovázely také korunovaci v roce 1990. Tehdy ale japonské soudy všechny zamítly.

Japonský císař litoval útoku na Pearl Harbor, tvrdí jeho komorník

Národní vláda v reakci na právní výzvu prohlásila, že hodlá pokračovat v připravovaném plánu a slavnostní ceremoniál bude financovat ze státních prostředků.

Přestože se členové japonské císařské rodiny obvykle nevyjadřují k domácím ani mezinárodním politickým záležitostem, bratr následníka trůnu - princ Akišino na začátku prosince naznačil, že by stát neměl být náklady na korunovaci zatížen. „Zajímalo by mě, jestli je vhodné zaplatit za tuto náboženskou událost státními penězi,“ uvedl Akišino a naznačil, že náklady by měly jít z fondů císařské rodiny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video