Nový japonský premiér Jukio Hatojama (16. září 2009)

Nový japonský premiér Jukio Hatojama (16. září 2009) | foto: AP

Japonci mají nového premiéra, čeká ho boj s ekonomickou krizí

  • 0
Japonsko má nového premiéra. Dolní komora parlamentu podle očekávání zvolila Jukia Hatojamu, šéfa Demokratické strany Japonska. Před hlasováním podala dosavadní vláda demisi, aby mohl nový parlament vzešlý z voleb 30. srpna o předsedovi kabinetu hlasovat.

Demokratická strana Japonska (DPJ) s převahou ve volbách zvítězila, a ukončila tak dlouholeté období vlády Liberálnědemokratické strany (LDP).

Jukio Hatojama dnes zároveň představil svůj kabinet. Na ten čeká celá řada úkolů, které Hatojama slíbil v předvolební kampani - mimo jiné snížit plýtvání a oživit ekonomiku bez zbytnění už tak dost velkého japonského dluhu.

Hatojama dovedl v nedávných volbách svou stranu k historickému vítězství. DPJ tak ukončila přes 50 let trvající nepřetržitou vládu LPD dosavadního premiéra Taróa Asa. Ten již v poslední srpnový den oznámil odchod také z čela své strany a omluvil se za prohru. - o japonských volbách si přečtěte zde

Hatojama získal mnoho voličů svou kritikou přebujelé japonské byrokracie a slíbil, že moc předá opět politickým silám.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video