Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na janovském mostě byla trhlina už před pádem, ukázalo video

  15:21aktualizováno  15:42
Italský deník Genova Quotidiano zveřejnil video, které natočil jeden z řidičů jen dva dny před tragickým pádem dálničního mostu v Janově. Právě u pylonu, který se v úterý zřítil, je vidět podélná prasklina ve vozovce. Jestli i ona mohla být jednou z příčin kolapsu mostu, při kterém zemřelo nejméně 38 lidí, určí vyšetřování.

Architekt Antonio Brencich, který je členem komise vyšetřující neštěstí, v pátek označil za „hodnověrnou pracovní hypotézu“, že pád mostu v Janově mohlo spustit prasknutí ocelového nosného lana, informoval deník La Repubblica.

„Říká se, že zřícení (mostu) spustilo prasknutí nosného lana. Existují svědectví a videozáznam, které tomu nasvědčují,“ řekl dále Brencich, který učí na janovské univerzitě.

Podle architekta však ke zhroucení konstrukce nepřispělo nadměrné zatížení. „Déšť, blesky, nadměrné zatížení - to jsou všechno fantaskní hypotézy, které (komise) ani nebere v úvahu,“ dodal.

Lana na pylonech janovského mostu jsou zakrytá betonem, který je měl chránit před korozí. Brencich ihned po neštěstí v televizi RaiNews 24 uvedl, že kvůli zakrytí lan betonem se jejich stav těžko monitoroval.

Problémy se železobetonem

V Itálii již ukazují prstem na viníky: správce mostu, architekta, místní i zahraniční politiky. Janovská tragédie však v sobě nese varování platné nejen pro Itálii. Beton, z něhož byl Morandiho most postaven, se stal ve světě nejpoužívanějším stavebním materiálem. Druh betonu zpevněného ocelí se nachází ve všech možných stavbách. Železobeton ovšem může působit problémy, píše britský The Economist

Vyztužování betonu se dělá tak, že se konstrukce z ocelových tyčí zalije betonem. Vlivem počasí a v důsledku vibrací způsobených dopravou, pohybu základů stavby a dalších příčin se v betonu mohou objevit drobné praskliny. Ty umožní pronikání vody do stavby. Voda se může dostat až ke kovu uvnitř betonu a způsobit korozi. Tento proces může stavbu výrazně narušit. Obavy tak panují zejména ohledně mostů, které jsou vystaveny velkému tlaku a zatížení. Mnoho z nich se přitom klene na velkou vzdálenost, aniž se odspoda o něco opírají. 

Hrozbu zhoršování stavu související se železobetonem může urychlit mnoho různých faktorů, v první řadě fušeřina. Mnoho mostů vybudovaných v 60. letech dnes také musí čelit většímu zatížení, než pro jaké se projektovaly. Je to dáno rostoucím objemem dopravy, většími auty a těžšími nákladními automobily.

Roli může hrát částečně také extrémní počasí, v neposlední řadě proto, že beton se rozpíná, když se zahřeje, a smršťuje, když je vystaven chladu. Základy mostu mohou narušit i záplavy. 

Za normálních okolností většina mostů postavených ze železobetonu různým událostem odolá. Pokud ovšem byly jejich konstrukce narušeny a úřady to při pravidelných kontrolách nezjistily a nezjednaly nápravu, o záruce bezpečnosti se už nedá mluvit.

I to se mohlo stát právě před pádem mostu. Rodiny, které při tragédii přišly o své blízké, právě o nedbalosti hovoří. I kvůli tomu se rozhodly bojkotovat sobotní státní pohřeb. Účast na něm odřeklo sedmnáct rodin, dalších sedm se ještě nerozhodlo.

O tom, že most je ve velmi špatném stavu se hovořilo už před pěti lety. Po janovské tragédii totiž italská média přinesla informaci, že nyní vládní Hnutí pěti hvězd zprávy o špatném technickém stavu mostu v Janově ignorovalo. 

Právě před pěti lety totiž hnutí odmítlo výstavbu nového obchvatu Janova s tím, že Ponte Morandi bude sloužit ještě řadu let. „Bezprostřední kolaps Morandiho mostu je pohádka,“ uvedlo hnutí ve své zprávě. Dokument už sice ze stranického webu zmizel, stále je však dostupný.

Už v roce 1999 mělo třicet procent mostů vady

Nejen v Itálii by tak měly vyvstat otázky ohledně kontroly mostů a jejich údržby. Známky zhoršování stavu lze pozorovat u mostů v Evropě, Americe i v Asii. Už v roce 1999 jedna studie ukázala, že 30 procent zkoumaných silničních mostů v Evropě má nějaké vady, včetně koroze kovové výztuže. Letošní zpráva z USA zase konstatuje, že více než 54 tisíc z 613 tisíc mostů ve Spojených státech má stavební nedostatky. 

Trosky mostu ji zasypaly až po hruď. Zavalenou dceru držela za ruku

Střední část janovského mostu se zřítila v úterý poté, co oblast zasáhly silné deště. Podle poslední bilance při neštěstí zahynulo osmatřicet lidí a z deseti hospitalizovaných zraněných je devět v kritickém stavu. Podle místních úřadů však mohou záchranáři v sutinách najít ještě dalších deset až dvacet mrtvých.

Zavěšený most na dálnici A10 do Milána byl slavnostně otevřen v roce 1967. Projektoval ho italský architekt Riccardo Morandi, který je autorem například slavného mostu přes venezuelské jezero Maracaibo.

Údržba mostu podle deníku La Stampa probíhala nepřetržitě od samého počátku. Už v roce 1968, deset měsíců od dokončení stavby, byly vyčleněny peníze na „opravu vozovky a strukturální výztuž“. V prvních desetiletích pak Morandiho most podstoupil kvůli praskání betonu a poruchám na mostovce několik zásadních úprav.

„V 80. letech (z mostu) padaly kusy betonu a ničily zaparkovaná auta. Existovala tehdy procedura: člověk jen vyplnil žádost o finanční náhradu opravy,“ popsal stav mostu 58letý Salvatore Lorefice, který před odchodem do penze pracoval v jednom ze skladů přímo pod mostem.

Poslední rekonstrukce mostu, která začala v dubnu 2016, měla opravit všechny jeho betonové konstrukce a boční bariéry v obou směrech. Původně měla trvat rok, práce se ovšem protáhly a pokračovaly až do chvíle, kdy se most zřítil.

VIDEO: Janovský most před více než půlstoletím a po kolapsu:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Vyměníme okupované hraniční vesnice. Arménie a Ázerbájdžán uklidňují napětí

19. dubna 2024  18:04

Arménie vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let....

Čína drží evropské zbrojaře v šachu. Bez její klíčové suroviny Kyjev padne

19. dubna 2024  17:36

Premium Dodávky západní munice Ukrajině jsou hlavním politickým tématem posledních dní. Některé evropské...

Poslanci kontrolující BIS vyslechli nahrávky spojené s Bystroněm z AfD

19. dubna 2024  17:26

Sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) si minulý týden vyslechli...

Nechte si urážky, vzkypěla Jermanová. Migrační pakt vyvolal v debatě hádku

19. dubna 2024  16:46

Téma migračního paktu pořádně rozohnilo poslance, kteří se mu věnovali ve čtvrtek v pořadu 360° na...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...