Jan Pavel II.: cestovatel i bojovník proti potratům

  • 69
Jan Pavel II. byl prvním Slovanem, který zastával papežskou funkci. Do úřadu nastoupil v roce 1978 jako 264. papež. V čele katolické církve například bojoval proti potratům nebo čelil sexuálním skandálům v řadách podřízených. I když ho v posledních letech trápilo zdraví, stále cestoval.

Kromě původu se Jan Pavel II. lišil od svých předchůdců i věkem. V osmapadesáti letech byl totiž zvolen jako dosavadní nejmladší papež od roku 1846. Stal se třetím nejdéle sloužícím papežem všech dob.

Jan Pavel II. se narodil jako Karol Wojtyla 18. května 1920 ve Vadovicích nedaleko Krakova. Pocházel z přísně věřící rodiny, kterou ovšem ještě jako dítě ztratil. Když mu bylo devět let, zemřela jeho matka, během dalších let zemřeli i bratr a otec.

Polák Wojtyla studoval filozofii. Během druhé světové války vstoupil do zakázaného kněžského semináře. V roce 1946 byl vysvěcen.

Katolickou hierarchií stoupal rychle. V roce 1958 byl světícím biskupem v Krakově, o pět let později už kardinálem.

Do historie se Jan Pavel II. zřejmě zapíše jako jeden z těch, kteří pomáhali svrhnout komunismus. Zvolit papežem někoho, kdo pocházel ze sovětské vlivové sféry, bylo samo o sobě riskantním krokem, ale Wojtyla nijak neskrýval svůj negativní postoj ke komunismu.

Atentát a boj proti potratům
Do Vatikánu Jan Pavel II. podle pozorovatelů přinesl nový duch. Církev se více otevřela zástupcům jiných ras a světadílů.

Za jeho pontifikátu ale nedošlo k reformě církve, po které mnozí volají. Tito kritici namítají, že katolická církev je stále příliš centralizovaná a měla by svěřit více pravomocí duchovním správcům v diecézích.

Přímo odpor pak vzbudila papežova neústupnost v otázkách potratů a antikoncepce. Na suknu svatého stolce ale zůstaly i temnější skvrny. Kritiku si vysloužila zejména málo razantní reakce na vlnu pedofilních skandálů, které jako první vyšly najevo ve Spojených státech.

Jan Pavel II. byl také velkým cestovatelem. Během svého pontifikátu absolvoval přes sto cest do nejrůznějších koutů světa. Navštívil 129 zemí světa.

V roce 1981 papeže postřelil atentátník. Jan Pavel II. musel na operaci, při které mu lékaři odebrali část střeva.

S uvězněným střelcem se později sešel a odpustil mu. V tom, že atentát přežil, viděl boží vůli. "Jedna ruka vystřelila, druhá řídila kulku," řekl později.

Po římském atentátu se "narodil" další papežův symbol - papamobil. Tento opanceřovaný vůz se skleněnou kukaní pak chránil Jana Pavla II. na jeho cestách.

Někteří mu vyčítali, že nedokázal odejít z úřadu kvůli zhoršujícímu se zdraví. V posledních letech se pohyboval jen v pojízdném křesle a stěží dokončil i kratší promluvy. Sužovala ho Parkinsonova choroba a silná artritida.

Jan Pavel II. zemřel v sobotu večer 2. dubna 2005 v Římě.

Papež se usmívá na poutníky před bazilikou ve Wadowicích v Polsku na snímku z 16. června 1995.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video