Slovensko se loučilo s Jánem Kuciakem, rodina ho pohřbila ve svatebním obleku

  • 161
V obci Štiavnik u Bytče na severozápadě Slovenska v sobotu pochovali zavražděného novináře Jána Kuciaka. Stejně jako jeho snoubenku Martinu i jeho pohřbili v jeho rodné vsi ve svatebním obleku.

Kromě rodiny a přátel dorazila na pohřeb i řada novinářů nejen z redakce portálu Aktuality.sk, pro který Ján Kuciak psal. Kostel byl zcela zaplněný, spousta lidí stála venku, uvádí Plus jeden deň. Místo posledního rozloučení hlídala policie.

„Lhal bych, pokud bych řekl, že nás to nezlomilo. Je to hrozně smutná událost, která nám velmi ublížila a snažíme se z toho vzpamatovat. Snažíme se vzchopit, abychom pokračovali v práci, kterou Janko začal. V tomto případě jde konkurenční boj stranou,“ řekl novinářům ve Štiavniku šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy, pro který Kuciak pracoval. Bárdy zmínil plán vytvořit mezinárodní tým investigativních novinářů.

Smuteční obřad zahájila odpoledne mše pod vedením arcibiskupa a předsedy Konference biskupů Slovenska Stanislava Zvolenského. V první lavici seděli rodiče zemřelého spolu s jeho bratrem Jozefem. S nimi tam byla i matka již pochované Martiny.

„Po skončení obřadu, který trval zhruba hodinu, mohli smuteční hosté položit květiny a zapsat se do kondolenční knihy,“ uvedla reportérka České televize na místě. Druhá část rozloučení se konala ve smutečním domě vedle kostela a po 16:30 se lidé přesunuli na hřbitov, kde Kuciaka uložili do hrobu. Lidé poté začali kondolovat jeho rodině a nejbližším.

Kuciakova rodina požádala novináře, aby nepořizovali záznamy z mše ani smutečního obřadu, uvedla reportérka z místa. 

Kuciakovu snoubenku Martinu rodina pohřbila v pátek odpoledne v Gregorovce na východě Slovenska, kde se narodila.  „Věřím, že její smrt nebyla marná a že v naší společnosti nastane změna k lepšímu,“ řekl na pohřbu starosta obce Slavomír Verčimák.

V řadě slovenských měst, ale i v zahraničí proběhly v pátek večer vzpomínkové pochody. Další vzpomínka se uskuteční v neděli na bratislavském náměstí v 15 hodin.

Kuciak a jeho partnerka byli zavražděni minulý týden. Oba zastřelili v jejich domě v obci Vel’ká Mača. Kuciakovi v minulosti vyhrožovali. Policejní prezident Tibor Gašpar čin odsoudil jako „bezprecedentní útok na novináře, jaký Slovensko ještě nezažilo“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video