Elektrárna v Búšehru v den, kdy ruští inženýři začali vkládat do elektrárny jaderné palivo (21. srpna 2010)

Elektrárna v Búšehru v den, kdy ruští inženýři začali vkládat do elektrárny jaderné palivo (21. srpna 2010) | foto: AP

Izraelské letectvo se chystá k náletu, hrozila íránská televize

  • 31
Íránská státní televize oznámila, že na americké letecké základně v Iráku se připravují izraelské bojové letouny k útoku na Írán. Zprávu okamžitě odmítl jak Tel Aviv, tak Washington. Židovský stát Teherán obviňuje, že v rámci svého jaderného programu buduje atomovou bombu, a nevylučuje možnost preventivního útoku.

Íránská televize Press TV uvedla, že zpráva o hromadění izraelského letectva na irácké základně al-Asad pochází ze zdroje blízkého hnutí šíitského duchovního Muktady Sadra.

Radikální klerik, který se v minulosti postavil se zbraní v ruce americkým jednotkám v Iráku, se na začátku ledna vrátil z dobrovolného exilu v Íránu a má na tamní režim úzké vazby.

Mluvčí izraelské armády ale prohlásila, že o podobných zprávách nic neví a že se armáda k záležitostem operativního charakteru nevyjadřuje. Pentagon informaci označil za směšnou, podle plukovníka Davea Lapana na ní není nic pravdivého.

Elektrárna v Búšehru v den, kdy ruští inženýři začali vkládat do elektrárny jaderné palivo (21. srpna 2010)
Ochranka před elektrárnou v Búšehru v den, kdy ruští inženýři začali vkládat do elektrárny jaderné palivo (21. srpna 2010)
Jaderná elektrárna v íránském Bušehru.

Íránská jaderná elektrárna v Búšehru

Šéf iráckého letectva Anvar Ahmed byl konkrétnější. "Základna al-Asad je na iráckém území. Nikdy bychom nemohli akceptovat letecký útok proti jakékoliv sousední zemi vedený z iráckého území," řekl Ahmed.

Západ dlouhodobě íránský režim podezřívá z tajné výroby jaderné zbraně. Teherán tato obvinění popírá a tvrdí, že jeho jaderný program je určen pouze k zajištění více elektřiny. Ajatolláhové už v minulosti Izrael varovali, že pokud židovské letouny zaútočí na jejich jaderné cíle, íránské letectvo jim to oplatí stejnou mincí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video