Krokodýlové odpočívají na farmě na Západním břehu Jordánu. | foto: Dusan Vranic, AP

Co se stovkami krokodýlů? Západní břeh Jordánu děsí zkrachovalá atrakce

  • 64
Měla to být atrakce pro turisty, ale teď je to noční můra pro místní. Na farmě v osadě Petzael na Západním břehu Jordánu bivakují stovky krokodýlů a nikdo neví, co s nimi. Zvířata, která už dvakrát utekla, se navíc rychle množí a během pár let jich na farmě budou tisíce.

Desítky krokodýlů přivezli na farmu Petzaelu její původní majitelé v polovině devadesátých let minulého století. Doufali, že tím přilákají turisty, kteří se na zelené predátory budou jezdit dívat. Zájemce však odrazoval trvající izraelsko-palestinský konflikt a majitelé zkrachovali.

Farmu pak podle amerického deníku The Washington Post koupil podnikatel Gadi Biton, který chtěl problém přemnožených krokodýlů vyřešit pragmaticky. Rozhodl se, že bude prodávat jejich kůži. Plán mu však v roce 2012 překazila izraelská vláda, která krokodýly zařadila na seznam chráněných zvířat.

Krachla i myšlenka přestěhovat plazí kolonii na Kypr, který to zakázal z obavy o bezpečnost obyvatelstva. Krokodýli už totiž nejméně jednou utekli i doma na Západním břehu a hon na desítky dezertérů tehdy trval několik dní.

Hrozivá zvířata, která se dožívají i více než sedmdesáti let, se navíc podle stanice CBS News  bez rozpaků dál množí a během několika let jich tak na farmě budou tisíce.

„Nechci ani pomyslet, co se stane, jestli se krokodýlům podaří utéct a dostat se až do řeky Jordán. To tu budeme mít mezinárodní incident. Možná se pak někdo probudí a najde rychlé řešení tohoto problému,“ říká předseda místní krajské rady David Elhayani.

VIDEO: V indonéské přírodní rezervaci zabil krokodýl člověka. Tamní obyvatelé se rozhodli jeho ztrátu pomstít - vzali nože a kladiva a ubili téměř 300 krokodýlů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video