Uskupení Likud kolem premiéra Benjamina Netanjahua (na snímku) získalo v parlamentu po revizi o jedno křeslo navíc.

Uskupení Likud kolem premiéra Benjamina Netanjahua (na snímku) získalo v parlamentu po revizi o jedno křeslo navíc. | foto: Reuters

V Izraeli přepočítali volební výsledky. Netanjahův Likud získal o křeslo víc

  • 8
Izraelská volební komise po ověření stížnosti na možné podvody upravila výsledky voleb ze 17. září. Podle nových výsledků získalo pravicové uskupení Likud premiéra Benjamina Netanjahua o jedno křeslo navíc, tedy 32 ze 120 parlamentních křesel. Vítězem voleb s 33 získanými mandáty stále zůstává centrické uskupení Modrá a bílá Bennyho Gance.

Po revizi o jedno křeslo přišel ultraortodoxní blok Jednotný judaismus tóry, který má nově sedm mandátů. Pro sestavení případné vládní koalice se ale nic nemění, protože ultraortodoxní formace je spojencem pravicového Likudu.

Nové volební výsledky budou předány prezidentovi Reuvenu Rivlinovi, který má dnes rozhodnout, kterému z politiků svěří úkol sestavit příští vládu. Prozatím Rivlin prosazoval vládu národní jednoty Likudu s Modrou a bílou a zástupci obou stran o tom vyjednávají.

Reuven se rozhoduje na základě konzultací se stranami, jež se dostaly do parlamentu. Jejich představitelé mu měli sdělit, koho podpoří jako budoucího premiéra. Ani Netanjahu, ani Ganc ale nemají nadpoloviční podporu, tedy aspoň 61 hlasů. Netanjahua je ochotno podpořit 55 zvolených zákonodárců, Gance 54.

Volební komise dospěla k závěru, že se podvádělo v šesti volebních místnostech v severních městech obývaných hlavně Araby. Komise výsledky z těchto místností vyřadila a nově se sčítalo bez tamních 3800 hlasů. Izraelci hlasovali ve více než 10.000 místnostech o složení parlamentu letos už podruhé. Po dubnových volbách, v nichž zvítězil Likud, avšak velmi těsně nad Modrou a bílou, se Netanjahuovi nepodařilo sestavit vládní koalici.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue