Benjamin Netanjahu na snímku z 13. listopadu 2022

Benjamin Netanjahu na snímku z 13. listopadu 2022 | foto: AP

Netanjahuův Likud se dohodl na podmínkách izraelské vládní koalice

  • 6
Vítězná strana izraelských voleb Likud bývalého premiéra Benjamina Netanjahua se dohodla na podmínkách vládní koalice s krajně pravicovou stranou Ocma Jehudit (Židovská síla). Strany dojednaly také rozdělení klíčových ministerstev, což dosud vzniku koalice bránilo, píše list The Times of Israel.

V Izraeli se 1. listopadu konaly předčasné parlamentní volby, byly už páté za necelé čtyři roky. Odborníci se obávali, že by opět mohly skončit patem. Netanjahuův Likud však má s náboženskými a konzervativními stranami v parlamentu pohodlnou většinu.

Ultranacionalista Itamar Ben-Gvir z Ocma Jehudit usedne v čele nově vzniklého rezortu ministra národní bezpečnosti. Jeho strana ve volbách kandidovala v rámci aliance vystupující jako Náboženský sionismus (RZ).

Izraelský kozel zahradníkem. Policii bude šéfovat extremista hájící rasisty

„Učinili jsme dnes večer velký krok ke koaliční dohodě, k vytvoření plně, plně pravicové vlády,“ uvedl Ben-Gvir. Nadcházející vláda bude zřejmě nejvíce pravicová v izraelských dějinách, což nejspíš přiměje Netanjahua k diplomatickému balancování mezi členy koalice a západními spojenci.

Strany zatím podepsaly jen dodatky k samotné koaliční dohodě, jde tak o pomalý, ale přesto významný posun směrem k vytvoření vládní koalice. Netanjahu, který je pověřený sestavením vlády, naráží na stupňující se a často protichůdné požadavky jednotlivých možných partnerů.

Ben-Gvir byl v roce 2007 odsouzen za rasistické podněcování proti Arabům a podporu terorismu, také podnikal aktivity proti komunitě LGBT+. Tvrdí, že už není zastáncem vyhoštění všech Palestinců, ale pouze těch, které považuje za teroristy a zrádce. Jakožto osadník na Západním břehu Jordánu, který Izrael obsadil za války v roce 1967, se staví proti palestinské státnosti.

21. června 2022

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video