Vůdce centristické koalice Bílá a modrá, někdejší náčelník generálního štábu...

Vůdce centristické koalice Bílá a modrá, někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády Benny Ganc (17. 9. 2019) | foto: Reuters

Izrael stále nemá novou vládu, šanci dostane opoziční lídr Benny Ganc

  • 15
Izraelské volby v září přinesly vyrovnaný výsledek. Pravicový Likud vedený premiérem Benjaminem Netanjahuem skončil těsně za opozičním hnutím Modrá a bílá. Netanjahu přesto dostal jako první možnost sestavit vládu, to se mu však nepovedlo. Prezident Reuven Rivlin oznámil, že šanci nyní dostane lídr Modré a bílé Benny Ganc.

Izraelský prezident Rivlin pověří Gance sestavením vlády ve středu. S odvoláním na úterní sdělení Rivlinovy kanceláře o tom informovala agentura Reuters.

Zářijové předčasné volby v Izraeli skončily pro Netanjahuův pravicový Likud i pro centristické uskupení Modrá a bílá vyrovnaným výsledkem. Sestavením vlády byl sice pověřen právě dosluhující premiér Netanjahu, nepodařilo se mu však získat podporu nadpoloviční většiny poslanců. 

Netanjahu nakonec v pondělí oznámil, že se mu nepodařilo sestavit novou vládní koalici, a mandát na sestavení nového kabinetu tak vrací prezidentovi, z neúspěšného vyjednávání premiér obvinil Gance.

Netanjahu, který je nejdéle vládnoucím izraelským premiérem (kabinet řídí od března 2009 a předtím byl předsedou vlády v letech 1996-1999) je politicky oslaben v důsledku obvinění z korupce, které odmítá.

 Někdejší náčelník generálního štábu izraelské armády Ganc se zatím nechal slyšet, že nebude ve vládě s trestně stíhaným premiérem. Generální prokurátor by měl nyní do poloviny prosince oznámit, zda Netanjahua obžaluje.

Likud v zářijových volbách získal 32 křesel ve 120členném parlamentu, Modrá a bílá 33. Jelikož měl ale Likud o něco větší koaliční potenciál, byl nejprve sestavením vlády pověřen Netanjahu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video