Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: AP

Izraeli se nelíbí, že ho UNESCO označuje za okupanta v Jeruzalémě

  • 298
Izrael se důrazně ohradil proti tomu, že ho Výbor světového dědictví UNESCO při probíhajícím zasedání v Krakově označil za „okupační mocnost“ v jeruzalémském Starém Městě, kde se nacházejí svatá místa židů, křesťanů i muslimů. Informovala o tom dnes agentura AP.

Účastníci jednání UNESCO v jihopolském městě podle AP vyzvali „okupační mocnost“ Izrael, aby zastavil „neustálé vykopávky, tunelování, práce, projekty a další nezákonné praktiky“ ve východním Jeruzalémě a zejména ve Starém Městě.

Zároveň rozhodli o tom, že jeruzalémské Staré Město a jeho historické zdi nadále ponechají na seznamu UNESCO světového dědictví v ohrožení. Západní zeď bývalého opevnění zvaná Zeď nářků je nejposvátnějším místem židů, kam se chodí modlit poutníci z celého světa, a to nejen židovští.

Velvyslanec Izraele při OSN Danny Danon odsoudil vyjádření použité výborem UNESCO jako „hanebné“. Zároveň zdůraznil, že ve Starém Městě v Jeruzalémě jsou nejposvátnější místa pro židy.

„Žádný falešný výbor pro dědictví‘ nemůže přerušit vazby mezi naším národem a Jeruzalémem,“ uvedl Danon v prohlášení, ke kterému se AP dostala dnes.

Formulaci „okupační mocnost“ navrhly arabské státy

Tato stížnost Izraele na slovní formulaci, navrženou podle agentury Kuvajtem, Libanonem a Tuniskem, je zatím poslední v řadě roztržek židovského státu s UNESCO.

Izrael obsadil východní Jeruzalém během války v roce 1967, později ho anektoval a v rozporu s mezinárodními dohodami prohlásil Jeruzalém za své nedělitelné hlavní město. Poválečné dohody předpokládaly, že Jeruzalém bude pod mezinárodní správou a Palestinci počítají s tím, že východní část města bude metropolí jejich státu. Proto jde o jeden z hlavních a nejcitlivějších bodů konfliktu mezi Izraelem a Palestinci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video