Izraelské detenční centrum Holot pro migranty z Afriky.

Izraelské detenční centrum Holot pro migranty z Afriky. | foto: Profimedia.cz

Africké migranty z Izraele nechceme, popírá Uganda dohodu s Netanjahuem

  • 108
Ugandská vláda ve čtvrtek popřela, že by chtěla z Izraele převzít africké migranty. Žádná taková dohoda není, řekl ugandský ministr zahraničí. Izrael chce vyhostit až čtyřicet tisíc běženců hlavně z Eritreje a Súdánu. Uganda je přijímání uprchlíků otevřená, v zemi ale už pobývá přes milion Jihosúdánců.

„Izraelská vláda by měla být schopna vysvětlit toto prohlášení, protože mezi Ugandou a Izraelem neexistuje žádná dohoda o přesunu afrických uprchlíků z Izraele do Ugandy. Tyto informace by měly být považovány za nepravdivé,“ řekl agentuře AFP ministr Okello Oryem.

Netanjahu brojí proti běžencům z Afriky, chce je deportovat soudu navzdory

Izraelské nevládní organizace na podporu migrantů tvrdí, že Uganda a Rwanda souhlasily, aby k nim přesídlili afričtí migranti, kteří Izrael dobrovolně opustí. Představitel jedné z těchto organizací Adi Drori-Avraham naznačil, že dementi Kampaly nelze brát zcela vážně.

Izraelská vláda vzkázala africkým migrantům, aby ze země do dubna odešli, jinak jim hrozí vězení. Mohou si vybrat, zda se vrátí do vlasti, nebo budou putovat jinam. Kam přesně, ale vláda neuvedla, informuje AFP.

Naše dveře jsou dokořán. Rwanda přijme otroky z Libye i běžence z Izraele

V Izraeli pobývá zhruba 38 tisíc Afričanů, kteří se do země dostali nezákonně z Egypta. Většinou tvrdí, že uprchli před násilím ve vlasti, Izrael je však považuje za ekonomické migranty.

Uganda se v Africe stala zemí s největším počtem běženců na svém území. Na návrat do válkou zmítané vlasti v ní čeká přes milion Jihosúdánců. Denně překročí hranice do Ugandy stále až dvě stě lidí, napsala na konci listopadu agentura APA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video