Další motivace pro Izraelce. Bar nabízí drink za naočkování proti covidu

  • 20
Izrael pokračuje v kampani ke zvýšení zájmu o očkování proti covidu-19. Vakcinační centra lákala občany příslibem jídla i kávy zdarma, podobnou strategii zvolil i jeden bar v Tel Avivu. Sám se proměnil na očkovací místo a lidé, kteří si zde nechají píchnout vakcínu, dostanou bezplatně nápoj. Ze zdravotních důvodů však jen nealkoholický.

Podnik Jenia v Tel Avivu obnovil ve spolupráci s místními úřady už minulý týden částečně svůj provoz. Do nového očkovacího místa zavítaly ve čtvrtek s vidinou drinku zdarma desítky lidí.

„Je to dobrá příležitost nechat se naočkovat, neměla jsem zatím čas ani možnost zajít někam jinam,“ sdělila agentuře Reuters May Perezová, která na místě dostala svou první dávku.

Vakcínu v baru dostane každý zájemce zdarma, nemusí se předem objednávat. Poukaz za odměnu sice platí pouze na nealkoholické nápoje, návštěvníkům to však nadšení z návratu do baru po několika měsících nezkazilo, uvedl portál Sky News.

Izrael chce povzbudit k očkování zejména mladší lidi. Znepokojení totiž vyvolal pokles účasti poté, co byla vakcinace zpřístupněna této věkové skupině. Lékaři se obávají mimo jiné toho, že mladí u sebe nepovažují covid za riziko.

K vakcíně proti covidu pizza zdarma, lákají na očkování v Izraeli

„Je třeba je přesvědčit – vyladit komunikaci, zapojit sociální sítě, jejich vzory, celebrity, aby pochopili, že nechat se očkovat je bezpečné a zásadní k tomu, abychom se vrátili k normálnímu životu,“ apeloval epidemiolog Ejal Lešem.

V Tel Avivu se úřady už dříve snažily přilákat lidi do center odměnou v podobě pizzy, dezertu a kávy zdarma.

Izraelské rozvolnění pro „vyvolené“

V neděli pak Izrael uvolnil část opatření proti šíření pandemie a do některých míst budou moci jen ti, kdo covid-19 prodělali nebo jsou proti této nemoci očkovaní.

Vyvolení v Izraeli: očkovaným se otevřely bary, ostatní mají zákaz dál

První dávku vakcíny proti covidu-19 už dostaly více než čtyři miliony Izraelců, tedy asi 45 procent populace. Asi třetina obyvatelstva dostala dávky obě.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video