Podporujete neonacisty, vmetlo Rusko Izraeli. Ten ustupuje od neutrality

  17:44
Ruské ministerstvo zahraničí osočilo Izrael z podpory ukrajinského „neonacistického režimu“. Reagovalo tak na pobouření, které vyvolal výrok šéfa ruské diplomacie Sergeje Lavrova, že „největší antisemité“ jsou sami Židé.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov tvrzením, že nacistický vůdce Adolf Hitler byl židovského původu a „někteří nejhorší antisemité byli Židé“, vyvolal diplomatickou roztržku se svým izraelským protějškem Jairen Lapidem . Ten žádá omluvu. (2. května 2022) | foto: Profimedia.cz

„Věnovali jsme pozornost antihistorickým poznámkám ministra zahraničí Yaira Lapida, které z velké části vysvětlují rozhodnutí současné vlády podpořit neonacistický režim v Kyjevě,“ uvedlo podle listu The Times of Israel ruské ministerstvo zahraničí. Ministerstvo se odkazuje na údajné případy „kooperace mezi Židy a nacisty“ jako například takzvané židovské rady (Judenrate), které z příkazů Němců dohlížely na pořádek v židovských ghettech.

Moskva dále obvinila ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že se „skrývá“ za svým židovským původem, zatímco se stýká s „duchovními a pokrevními dědici katů svého lidu“. Zatímco během holokaustu byli mnozí Židé nedobrovolně přinuceni „podílet se na zločinech“, Zelenskyj tak činí „docela vědomě a docela dobrovolně“, vysvětluje ruské ministerstvo zahraničí.

Podle historiků byly židovské rady sice pověřeny kontrolou obětí masového pronásledování, samy však neměly skutečnou zodpovědnost. Ta zůstávala v rukou nacistů. Příslušníci židovské rady s nacisty spolupracovali někdy v naivní víře, že tím ochrání své soukmenovce od nejhoršího. Nacisté na ně vyvíjeli nátlak, že tak ochrání své nejbližší, avšak většinou šlo o falešné sliby.

V ruském osočení Ukrajiny jako státu „s nejvíce extrémním rasismem“ zaznívají dřívější výroky šéfa ruské diplomacie. V rozhovoru s italskou televizí Lavrov prohlásil, že nacistický vůdce Adolf Hitler „měl také židovskou krev“ a „někteří nejhorší antisemité jsou Židé“. Lavrov se tímto způsobem pravděpodobně snažil čelit námitkám, že Rusové se pokouší o „denacifikaci“ země, která si ve svobodných volbách zvolila prezidenta židovského původu.

Zelenskyj či Hitler, Židé jsou největší antisemité, řekl Lavrov. Izrael zuří

Lavrov svými tvrzeními vzbudil pobouření na Ukrajině i v samotném Izraeli. Lapid označil Lavrovovy výroky za „neodpustitelné, šokující a historicky chybné“. „Říci, že Hitler byl Žid, je totéž, jako říci, že Židé zabíjeli sami sebe. Židy pronásledovali nacisté, pouze nacisté prováděli systematické vyhlazování židovského národa,“ řekl s tím, že si předvolává ruského velvyslance a bude požadovat omluvu.

Šéf izraelské diplomacie později svému ruskému protějšku doporučil, aby četl „historické knihy“ namísto šíření falešných „antisemitských fám“. Nevyloučil, že Lavrov reagoval na Lapidova osočení Ruska z válečných zločinů v ukrajinském městě Buča.

Změna kurzu

Podle listu The Times of Israel vyjádření ruského ministerstva zahraničí naznačuje, že Moskva namísto omluvy hodlá ještě eskalovat rétoriku mezi oběma národy a dále prohloubit propast v stále napjatějších vztazích.

Izrael se po začátku invaze snažil vystupovat diplomaticky. Znepřáteleným stranám nabízel pomoc při mírových jednáních. V poslední době se však začíná k hněvu Moskvy více přiklánět na stranu Ukrajiny. Rusko například rozčílilo přidání izraelského podpisu k rezoluci OSN odsuzující ruský vpád na Ukrajinu.

Izrael se přes prvotní váhání rozhodl na Ukrajinu poslat polní nemocnici a 100 tun humanitárního materiálu včetně systému na čištění vody, zdravotnického vybavení, přikrývek a plášťů. Ministr obrany Benny Ganc schválil dodávku ochranných vest a helem.

Podle izraelského tisku je stále více izraelských politiků a vojenských představitelů nakloněno myšlence zvýšit vojenskou pomoc Ukrajině. Debata o způsobu a množství podpory Ruskem napadeného státu se očekává v nejbližších dnech. List Haarec podotýká, že ve světle ruských ukrutností na Ukrajině je trvání Jeruzaléma na neutralitě stále méně udržitelné.

Kauza protiraketového systému jako bič na Izrael. Ukrajinu by zachránit nemohl

Podle listu je mnoho představitelů toho názoru, že mezi helmami a protiraketovým systémem Iron Dome je velké množství materiálu, který lze Ukrajině poskytnout. Zatím panuje postoj, že Izrael nebude ukrajinské armádě poskytovat systémy protivzdušné obrany, moderní zbraně a útočné systémy. Možné je ovšem zaslat materiál poskytující ochranu vojáků, bojové vybavení a systémy varování.

List The Washington Post podotýká, že změnu izraelského kurzu už naznačila návštěva izraelského zástupce na letecké základně Ramstein v Německu, kde se probírala vojenská pomoc Ukrajině. Předseda konference, americký ministr obrany Lloyd Austin, těsně před setkáním prohlásil, že cílem USA je oslabit Rusko, aby už nemohlo útočit jinde. Účelem summitu nepochybně bylo k této iniciativě přizvat vícero aktérů.

Izrael ovšem otevřeným přidáním se na stranu „nepřátelských států“, kam Rusko řadí kromě Ukrajiny a USA i například i celou EU či Jižní Koreu, hodně riskuje. Ruští vojáci jsou v blízkosti izraelských hranic v Sýrii. Jeruzalém hraje s Moskvou velmi opatrnou hru, aby zabránil Íránu a libanonskému Hizballáhu, svým úhlavním nepřátelům na Blízkém východě, využívat Sýrii k útokům na Izrael.

Jako v Izraeli. Válka může trvat i desetiletí, míní poradce Zelenského

Na Izrael ale zároveň tlačí USA a EU, aby se rozhodl, na jaké straně konfliktu opravdu stojí. Podle Haarecu se izraelský vojenský průmysl obává, že země používající jeho bezpečnostní systémy, což jsou právě většinou evropské země, by se mohly začít znepokojovat, že Izrael začne od zbrojních dodávek odstupovat z politických důvodů.

Izraelské vojenské systémy prostřednictvím evropských kupců mohou skončit na Ukrajině. Estonsko už uvedlo, že Jeruzalém námitku proti dodání zakoupených izraelských zbraní válčící zemi nevznesl.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Miss World není o fyzické schránce, řekla vítězka. Jde do kampaně pro oběti násilí

28. března 2024  13:11

Nová Miss World Krystyna Pyszková se chce v Česku zapojit do osvětové kampaně pro oběti trestné...

Proruskou špionážní síť vyšetřují i Poláci, spolupracují s Českem

28. března 2024  13:06

Polská kontrarozvědka ABW vyšetřuje činnost proruské špionážní sítě zaměřené proti členským státům...

V opilosti jsem odhodil cigaretu na smetí, tvrdí souzený o vzniku požáru

28. března 2024  13:01

Patnáct až dvacet let vězení hrozí osmatřicetiletému muži z Polska za dvojnásobný pokus o vraždu...

POLITICKÝ DIÁŘ: Rakušan, migrace, velký úspěch a „velký špatný“

28. března 2024

Premium Jak Piráti přicházejí s migračním tématem a volají po celoevropském řešení a jak se z Rakušanova...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...