Na Izrael spadla sprška raket. Palestinci se mstí za smrt šéfa militantů

  • 403
Na Izrael v úterý ráno zamířilo množství raket. Vypálili je Palestinci z Pásma Gazy, uvedla izraelská armáda. Rakety zastavila protivzdušná obrana. Střety však pokračují i ve středu. Nové napětí vzniklo poté, co Izraelci v Gaze zabili jednoho z velitelů skupiny Islámský džihád. V Tel Avivu a dalších městech se rozezněly varovné sirény.

Ve středu ráno při útoku izraelských vzdušných sil bylo ve středu ráno v Gaze zabito dalších osm Palestinců. Od úterý tak při izraelských operacích proti militantní skupině Islámský džihád zemřelo už osmnáct lidí. S odvoláním na palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze o tom informovala agentura AFP. 

Už druhým dnem tak v této oblasti pokračují nejtěžší boje za poslední měsíce. Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze přes padesát lidí utrpělo zranění. Většinu ze zabitých podle agentury AP tvořili členové militantních organizací.

Nejnovější napětí přišlo poté, co izraelské síly zabily v Gaze vysoce postaveného člena Islámského džihádu Bahá abú Attu a skupina se zavázala, že ho pomstí. Islámský džihád v úterý vyslal na Izrael kolem dvou set raket.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu před jednáním vlády řekl, že Izrael je připraven podniknout další nálety na ozbrojence z Islámského džihádu, pokud budou pokračovat v raketové palbě. „Buď s těmito útoky přestanete, nebo budete čelit dalším úderům,“ řekl premiér.

Izraelská armáda v úterý ráno před zahájením palestinské raketové palby zasáhla dům abú Atty, který podle ní inicioval několik příhraničních útoků na Izrael a plánoval další. Armáda ho označila za „tikající bombu“. Při útoku zemřela také Attova manželka a dvě jejich děti byly zraněny.

Izraelci zasáhli také dům představitele Islámského džihádu Akrama Adžúrího v Damašku, ale nezabili jeho, nýbrž jeho syna a vnučku. Islámský džihád dostává zbraně a peníze od Íránu, napsala agentura AP s tím, že militantní organizace často páchá útoky nezávisle na Hamasu, který je větší islamistickou skupinou a v Gaze vládne.

Ozbrojenci v Gaze na kroky Izraele reagovali odpálením raket. „Jdeme do války. Netanjahu překročil všechny červené linie atentátem na velitele Jeruzalémských brigád (ozbrojeného křídla Islámského džihádu, pozn. red.) Bahá abú Attu. Budeme reagovat tvrdě,“ uvedl velitel Islámského džihádu Zijád Nachla.

„Z Pásma Gazy byl na Izrael odpálen značný počet raket,“ uvedl podle AFP mluvčí izraelské armády Jonatan Konrikus s tím, že se armáda připravuje na „několikadenní střety“. U Tel Avivu systém protivzdušné obrany patrně sestřelil několik raket, což ukazuje video. 

Policie preventivně uzavřela silnice v blízkosti Pásma Gazy. Izrael rovněž uzavřel přechody s Gazou. Mezinárodní Ben Gurionovo letiště oznámilo, že provoz omezovat nebude. Podle listu The Times of Israel se však v úterý na pokyn armády uzavřely školy mezi hranicí s Gazou a Tel Avivem.

Izrael nechce eskalaci, prohlásil Netanjahu

Dosluhující izraelský premiér Netanjahu ještě v úterý uvedl, že Izrael nechce další eskalaci, ale udělá vše pro svou sebeobranu. „Je k tomu zapotřebí vytrvalost a klidná hlava,“ doplnil.

Izrael a Palestina uzavřely dohodu o příměří, zprostředkoval ji Egypt

Agentura AP poznamenala, že eskalace přichází ve chvíli, kdy se Izrael nachází v politicky vypjaté situaci po posledních zářijových volbách, po nichž dosud nevznikla nová vláda. 

Snaží se ji sestavit Netanjahuův rival a někdejší šéf generálního štábu izraelské armády Benny Ganc. Ten úterní izraelské nálety označil za správný krok.

Evropská unie ovšem vyzvala k zastavení bojů. V prohlášení uvedla, že odpalování raket na civilní populaci je zcela nepřípustné a musí okamžitě skončit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue