Izrael zmírnil řadu protiepidemických opatření. Pro očkované budou znovu...

Izrael zmírnil řadu protiepidemických opatření. Pro očkované budou znovu otevřeny interiéry restaurací, neočkovaní mohou na zahrádku. (7. března 2021) | foto: AP

Izrael uvolňuje restrikce. Vakcínu dostala už více než polovina lidí

  • 51
Izrael v neděli po téměř dvou měsících otevřel hranice a zmírnil řadu protiepidemických opatření. Pro očkované budou znovu otevřeny restaurace, v oblastech s nízkým výskytem nákazy začne prezenční školní výuka. Uvolnění umožnila úspěšná očkovací kampaň, v rámci které dostala alespoň jednu dávku vakcíny už více než polovina obyvatelstva.

„Je to skvělý den, pro lidi se zeleným pasem otevíráme restaurace, vracíme se k životu,“ uvedl premiér Benjamin Netanjahu, který se bude snažit na konci března obhájit svůj mandát v parlamentních volbách. Zelený pas je potvrzením o očkování.

Netanjahuova strana Likud má v průzkumech nejvyšší preference, je ale otázkou, zda bude mít dost potenciálních koaličních partnerů pro sestavení vlády.

Epidemiologové však varují před příliš rychlým rozvolněním pravidel v devítimilionovém Izraeli. Díky očkování se podařilo výrazně snížit denní přírůstky nakažených koronavirem, a to z 10 000 denně v polovině ledna na současných asi 3 700. „Naše obavy ale vzbuzuje růst nemocnosti v posledních dnech,“ uvedl hlavní epidemiolog Nachman Ash.

V Izraeli dostalo první dávku vakcíny od společností Pfizer a BioNTech zhruba 53 procent populace, druhou dávku pak skoro 40 procent. Má se za to, že kolektivní imunita vzniká při naočkování 70 až 85 procent obyvatelstva.

Díky nedělnímu rozvolnění byla obnovena osobní přeprava na Ben Gurionově mezinárodním letišti. Do Izraele může přicestovat letecky zhruba 1 000 lidí, příští týden se má kvóta zvýšit na 3 000 lidí. Podle tamního tisku byly otevřeny i některé pozemní hraniční přechody.

Co by mělo dělat Česko, aby zvládlo pandemii? Covidové rady z Izraele

Pro držitele zeleného pasu, který Izraelci dostávají po druhé dávce vakcíny, se znovu otevřely vnitřní prostory barů a restaurací. Venkovní zahrádky pak jsou otevřeny pro všechny, tudíž i pro neočkované jedince. S omezenou kapacitou diváků a účastníků se mohou konat sportovní zápasy či konference.

Pět set naočkovaných Izraelců se dokonce mohlo v pátek v Tel Avivu zúčastnit koncertu zpěváka Ivriho Lidera pořádaného radnicí. Podle agentury AFP šlo o první akci tohoto druhu od začátku epidemie a také o uplatnění výhody očkování.

„Je to geniální, mám radost, čekala jsem na ten koncert netrpělivě. Doufám, že se vrací doba, kdy se budeme moci vrátit ke svým dřívějším životům,“ řekla jedna z divaček Reut Goferová.

Základní a střední školy budou moci obnovit výuku v oblastech s nižším výskytem nákazy a vysokou proočkovaností lidí ve věku 50 a více let. Prezenční výuka bude zahájena pro studenty se zeleným pasem i na vysokých školách.

Některá základní omezení ale zůstávají v platnosti. Jde například o nošení roušek a udržování rozestupů.

Podle poradce izraelské vlády v boji s koronavirem, profesora medicíny Rana Balicera, klíčovou roli při rychlém očkováním sehrála plná digitalizace zdravotního systému, která umožnila včasnou identifikaci rizikových skupin a rychlou registraci. Novinářům to Balicer řekl tento týden na virtuálním brífinku.

3. března 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video