Devítimilionový Izrael je světovým lídrem v rychlosti očkování. Začal s ním 19....

Devítimilionový Izrael je světovým lídrem v rychlosti očkování. Začal s ním 19. prosince a první dávku vakcíny už aplikoval více než 5,5 milionu lidí (stav k 9. únoru), přičemž více než 2 miliony Izraelců již dostaly dávky obě. | foto: Profimedia.cz

Vyvolení v Izraeli: očkovaným se otevřely bary, ostatní mají zákaz dál

  • 381
Izrael od neděle znovu pootevřel ekonomiku, mnohé z dosud zavřených obchodů a služeb jsou však jen pro vyvolené – pro naočkovanou část populace. Izraelci po druhé očkovací dávce obdrží „zelený pas“, který jim umožňuje přístup do barů nebo posiloven. Další provozovny se otevřou v březnu. Nezletilí, kteří nemohou být očkováni, se budou moci někde prokázat negativním testem.

„Takto bude vypadat první fáze návratu do vašich normálních životů,“ řekl tento týden ministr zdravotnictví Juli Edelstein pro The Guardian. „Zelený pas postupně zemi znovu otevře,“ uvedl v sobotu večer také premiér Benjamin Netanjahu.

Průkaz se spouští v mobilní aplikaci, kterou firmy při vstupu naskenují. Od neděle průkaz umožňuje přístup do tělocvičen, hotelů, bazénů, na koncerty i na bohoslužby. A od začátku března budou zahrnuty i restaurace a bary.

Tuto výsadu má zhruba třetina obyvatel Izraele, která už je naočkovaná oběma dávkami vakcíny. Jednou dávkou je naočkováno přibližně 45 procent populace. Pro ostatní obyvatele včetně dětí do 16 let, které nemohou podstoupit očkování, bude většina těchto služeb uzavřena. Některé provozovny mohou udělit výjimku, pokud se dotyční prokážou negativním testem. V případě zfalšování dokumentu bude hrozit pokuta 5 tisíc šekelů (zhruba 32 tisíc korun).

Byli byste v zájmu oživení ekonomiky pro zavedení očkovacího pasu i v Česku?

celkem hlasů: 2919
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 neděle 28. února 2021. Anketa je uzavřena.

Ne všichni Izraelci jsou však z rozhodnutí vlády nadšení. Problém vidí v rozdělení společnosti na privilegovanou skupinu očkovaných a neočkovaných. Zároveň se také obávají možnosti, že by očkovaní jedinci mohli koronavirus přenášet.

„Hlavní problém bude samozřejmě s nezletilými. Nemohou být očkováni. Aby mohli chodit dvakrát týdně do posilovny nebo bazénu, budou muset být testováni dvakrát týdně, a to zní problematicky,“ domnívá se ředitel hotelu poblíž galilejského jezera Armin Grunewald.

S tím souhlasí i osmnáctiletý Itamar Weinberg, který si před vstupem do armády naplánoval roční přestávku. „Chci, aby mých posledních několik měsíců svobody, než se přihlásím do armády, bylo plných nočního barového života a typických dobrodružství dospívajících,“ řekl Weinberg, který úzkostlivě čekal na znovuotevření.

K vakcíně proti covidu pizza zdarma, lákají na očkování v Izraeli

Od nového systému si ministerstvo zdravotnictví slibuje, že se k očkování vydají i ti lidé, kteří zatím váhali. Jde hlavně o miliony Palestinců žijících na okupovaných územích.

„Označit nenaočkované nebo omezit jejich pohyb je rána pro lidská práva,“ je přesvědčen Avichai Green, který se rozhodl na očkování nejít, protože nedůvěřuje vládě.

I pro neočkované se v neděli otevřela nákupní centra, muzea, knihovny a svatostánky. Lidé tam ale nadále musejí nosit roušky a dodržovat pravidla vzájemných rozestupů. Pro další ročníky se otevřely základní a střední školy.

Výsady očkování byly zvažovány ve více zemích, ale tato myšlenka často vyvolala odpor aktivistů a skupin bojujících za dodržování ústavně zaručených lidských práv. Například německá etická rada spolkové vládě doporučila, aby očkovaným nebyly poskytnuty žádné zvláštní podmínky. O pasu se uvažovalo i ve Velké Británii. Tamější premiér Boris Johnson ale ujistil, že nic z toho nebude.

Izrael mezitím postoupil ještě dál a plánuje pro očkované další bezprostřední výsady –  bezproblémovou dovolenou v zahraničí. Předběžně se již domluvil s Řeckem a Kyprem, na detailech se ještě pracuje.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video