V jaderném komplexu Dimona Izrael zřejmě vyvíjí své jaderné zbraně.

V jaderném komplexu Dimona Izrael zřejmě vyvíjí své jaderné zbraně. | foto: Profimedia.cz

Izrael nabízel Jihoafrické republice jaderné zbraně, tvrdí britský list

  • 35
Izrael nabízel v sedmdesátých letech jihoafrickému režimu jaderné zbraně. Napsal to deník The Guardian s odkazem na jihoafrické vládní dokumenty, které prý poprvé oficiálně potvrzují existenci izraelských nukleárních zbraní. Tel Aviv tvrzení britského listu popírá.

Dokumenty získal od dnešních jihoafrických úřadů americký historik Sasha Polakow-Suransky pro svou knihu o vztazích mezi tehdejším jihoafrickým režimem apartheidu a Izraelem. Zahrnují záznam schůzky tehdejšího jihoafrického ministra obrany P.W. Bothy s jeho izraelským protějškem a nynějším prezidentem Šimonem Peresem.

Během jednání prý Botha projevil zájem o jaderné hlavice a Peres je údajně nabízel ve třech velikostech. Oba politici navíc už několik týdnů před tím podepsali rozsáhlou dohodu o vojenské spolupráci, která zahrnovala doložku, podle níž měla být utajena samotná existence dohody.

Nákup jaderných zbraní nakonec dle listu The Guardian nikam nevedl, částečně kvůli ceně. Stejně tak by bylo bývalo zapotřebí souhlasu izraelského premiéra, který nebyl jistý, tvrdí britský list.

Izrael jaderné zbraně nepotvrdil ani nevyvrátil

Materiály použité v knize Polakowa-Suranského, která vyjde tento týden v USA, podle Guardianu poprvé jejich existenci oficiálně potvrzují. Izrael totiž nikdy existenci svých jaderných zbraní nepotvrdil ani nevyvrátil.

Peresova mluvčí tvrzení britského listu ale kategoricky popřela. Podle ní země nikdy o ničem takovém nejednaly. "Článek The Guardian není pravdivý," uvedla s tím, že deník Perese před zveřejněním svého materiálu nekontaktoval.

JAR doklady zveřejnila přes námitky Izraele

Americký autor tvrdí, že izraelské ministerstvo obrany tlačilo na jihoafrické úřady, aby dokumenty neodtajňovaly. "Izraelské ministerstvo obrany se mi snažilo zablokovat přístup k materiálům o vojenské spolupráci mezi oběma státy s tím, že jde o citlivý materiál," uvedl Polakow-Suransky.

"Zdá se, že jihoafrickým úřadům to bylo jedno. Začernily pár řádek a daly mi to. Vláda Afrického národního kongresu si nedělá těžkou hlavu z toho, že nechrání špinavé prádlo starých spojenců režimu apartheidu."

Izraelsko-jihoafrické vztahy

Podle nejrůznějších mezinárodních odhadů vyvinul Izrael kolem 200 jaderných hlavic. Poprvé se spekulace o izraelsko-jihoafrické spolupráci objevily v roce 1979, kdy americká televize CBS tvrdila, že obě země provedly společně jaderný test.

Také bývalý jihoafrický důstojník Dieter Gerhardt, který byl v roce 1983 uvězněn za špionáž pro Sovětský svaz, po svém propuštění tvrdil, že Izrael nabídl JAR osm raket Jericho se "speciálními hlavicemi". Podle něj šlo o jaderné zbraně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video