Nejtvrdší izraelský nálet v Gaze mířil na dům šéfa Hamásu, zemřelo 42 lidí

  • 844
Izrael provedl zatím nejtvrdší nálet na Pásmo Gazy od obnovení bojů. Zaútočil i na dům, v němž žije vůdce radikálního hnutí Hamás Jahjá Sinvár. Budova podle izraelské armády sloužila jako součást vojenské infrastruktury teroristické organizace. Při náletech zemřelo nejméně 42 lidí, uvedly úřady v Gaze.

Sinvár žije ve městě Chán Júnis v jižní části palestinského teritoria. Podle mluvčího izraelské armády se pravděpodobně skrývá. 

Izraelské letectvo zaútočilo také na dům Sinvárova bratra Muhammada, který rovněž patří ke špičkám Hamásu. 

Další izraelské nálety mířily proti kancelářím Hamásu, skladům zbraní, rampám pro odpalování raket nebo několika desítkám bodů v síti podzemních tunelů.

Během 24 hodin letectvo podniklo údery proti 90 cílům militantní organizace Hamás. Palestinská strana uvedla, že šlo o dosud nejtvrdší nálety v Pásmu Gazy. 

Podle ministerstva zdravotnictví je obětí nedělních náletů celkem 42, z toho 16 žen a deset dětí, hlášených je také 50 zraněných. Po leteckých útocích se zřítily tři budovy, na místě jsou záchranáři, kteří se z trosek snaží vyprostit přeživší i mrtvé.  Mluvčí izraelské armády podle agentury Reuters bilanci nepotvrdil.

Hamás a další teroristická skupina Islámský džihád připouštějí, že od pondělí, kdy boje naplno propukly, ztratily dvacet bojovníků. Podle Izraele je však toto číslo mnohem vyšší.

Agentura AP napsala, že Izrael zřejmě stupňuje útoky proti Hamásu, aby mu způsobil co největší škody. Mezinárodní vyjednávači se mezitím snaží dohodnout klid zbraní, útoky na šéfy Hamásu toto úsilí ale mohou mařit. V regionu je od pátku vyslanec Spojených států Hady Amr, v neděli se sešel s izraelským ministrem obrany Bennym Gancem. Ten Amrovi řekl, že Izrael „dělá vše pro to, aby zasahoval jen vojenské cíle a neubližoval civilistům, kdežto izraelští civilisté jsou terči nevybíravého útoku“.

Jihovýchodně od Nazaretu izraelští policisté zadrželi dva Jordánce, kteří u sebe měli nože. Jsou podezřelí, že v noci na dnešek přešli jordánsko-izraelskou hranici a snažili se dostat do Jeruzaléma. Později izraelská policie informovala o útoku autem na izraelské bezpečnostní složky ve čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě. Podle policie byli zraněni čtyři policisté, zdravotníci na místě podle agentury AFP hlásili sedm zraněných.

V Izraeli v noci na soboty dopadaly rakety vystřelené Hamásem v širší oblasti Tel Avivu i jinde. Za necelý týden Hamás na izraelské území odpálil 2900 raket, od sobotního večera jich bylo 120, z toho jedenáct se zřítilo ještě na území Pásma Gazy. Desítky střel zachytil izraelský protiraketový systém Železná kupole (Iron Dome).

Vůdce radikálního hnutí Hamás v Pásmu Gazy Jahjá Sinvár (10. března 2021)

Lídr politického křídla Hamásu Ismáíl Haníja v sobotu v Kataru prohlásil, že skupina neustoupí útokům izraelských vojsk. Pohrozil přitom, že bojovníci Hamásu zatím nevyužili veškeré prostředky, které mají k dispozici.

Haníja hovořil před velkým davem v katarské metropoli Dauhá. Prohlásil, že „odpor je nejkratší cestou do Jeruzaléma“ s tím, že Palestinci nebudou akceptovat nic méně než palestinský stát, jehož hlavním městem bude Jeruzalém.

Po náletu na Gazu se zřítilo sídlo novinářů, Izrael zahraniční média využil

„Sionistický nepřítel udeřil na Gazu, srovnal se zemí výškové budovy, podnikl masakry,“ řekl Haníja s tím, že s eskalací izraelských útoků „zesílí odpor na vyšší úroveň“.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu tentýž den večer řekl, že Izrael bude pokračovat v náletech v Pásmu Gazy, dokud to bude nutné, ale bude se snažit nadále co nejvíce chránit civilisty. Vinu za současné boje připsal Hamásu.

„Na rozdíl od Hamásu, který má v úmyslu ubližovat civilistům, zatímco se za civilisty schovává, my děláme všechno pro to, abychom zabránili nebo co nejvíce omezili ublížení civilistům a místo toho zasáhli přímo teroristy,“ uvedl Netanjahu.

Současná eskalace násilí je nejhorší od poslední války mezi Izraelem a Hamásem v roce 2014. Zemřelo nejméně 188 lidí v Pásmu Gazy, včetně 55 dětí, zraněných je přes 1230, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví. Na izraelské straně je obětí na životě deset.

Boje začaly po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Napětí eskalovalo o ramadánu, když Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové většinou schází k večerní modlitbě. Začátkem května se též očekával verdikt odvolacího soudu o vystěhování desítek palestinských rodin ze čtvrti Šajch Džarráh ve východním Jeruzalémě.

V sobotu izraelské letectvo zničilo výškovou budovu v Gaze, kde měla kanceláře americká agentura The Associated Press (AP) a katarská televize Al-Džazíra. Lidem se z domu podařilo odejít. Podle izraelské armády ho využívalo vojenské zpravodajské křídlo Hamásu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video