Čínský velvyslanec Tu Wej byl v sobotu nalezen mrtev ve své rezidenci. Příčina...

Čínský velvyslanec Tu Wej byl v sobotu nalezen mrtev ve své rezidenci. Příčina jeho smrti je neznámá, podle izraelských médií zemřel na zástavu srdce. (30. srpna 2019) | foto: Reuters

Čínského velvyslance v Izraeli našli mrtvého. Kritizoval Pompea

  • 86
Čínský velvyslanec Tu Wej byl v sobotu nalezen mrtev ve své rezidenci nedaleko Tel Avivu. Informoval o tom list Haarec, izraelské ministerstvo zahraničí úmrtí 58letého diplomata potvrdilo. Izraelská média píší, že velvyslanec podle všeho zemřel na selhání srdce a zatím nic nenaznačuje, že by za jeho smrtí stálo cizí zavinění.

Policie zahájila vyšetřování. Příčinu jeho smrti úřady zatím oficiálně nesdělily. Izraelská média s odvoláním na své zdroje tvrdí, že velvyslanec přes noc utrpěl zástavu srdce. Jeho asistent jej našel mrtvého v posteli v pobřežním městě Herzlija severně od Tel Avivu.

Tu Wej nastoupil do úřadu letos v únoru, předtím vedl diplomatické zastoupení Číny na Ukrajině. Zanechal po sobě dceru a dítě. 

Stanice BBC poukazuje, že čínská ambasáda v Izraeli v pátek jízlivě zkritizovala výroky amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, pronesené během jeho diplomatické návštěvy Izraele. Pompeo opětovně obvinil Čínu, že zatajovala informace o epidemii koronaviru. 

Velvyslanectví v odpovědi publikované v izraelském deníku The Jerusalem Post odmítlo Pompeovi „absurdní komentáře“. Naznačilo, že útoky na Čínu se američtí představitelé snaží odvést pozornost od svého nezvládání krize. 

„Věříme, že židovští přátelé jsou schopni nejen porazit koronavirus, ale také ‚politický virus‘, a zvolit si postup, který nejlépe poslouží jeho zájmům,“ napsala ambasáda.  

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue