Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (13. srpna 2020)

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (13. srpna 2020) | foto: Reuters

Eskalace konfliktu v Izraeli pomáhá Netanjahuovi, může se udržet u moci

  • 51
Eskalace izraelsko-palestinského konfliktu z posledních dní možná udrží u moci izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Předseda ultranacionalistické strany Jamina Naftali Bennett totiž podle místních médií v nynější vyhrocené situaci smetl ze stolu možnost vytvořit koaliční vládu bez dlouholetého lídra. A Jair Lapid, který je nyní pověřený sestavením vlády, bez Bennetta nemá šanci.

Zpravodajský server The Times of Israel s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedl, že Bennettův tým jednal s Netanjahuovou stranou Likud. 

Bennett byl přitom považován za kandidáta na premiéra v koaliční vládě, jejíž vytvoření měl podle některých izraelských médií oznámit prezidentovi Reuvenu Rivlinovi tento týden v pondělí krátce před tím, než palestinské hnutí Hamás začalo ostřelovat Izrael. 

Za prezidentem měl jít se šéfem strany Ješ Atid Jairem Lapidem, který je od minulého týdne pověřený sestavením vlády. Rivlin ho pověřil poté, co se po březnových volbách nepodařilo v termínu dojednat koalici Netanjahuovi.

Lapid ve čtvrtek večer po zprávách o Bennettově obratu svolal tiskovou konferenci, na níž oznámil, že bude pokračovat ve snaze o sestavení koalice i bez Bennetta. Podle místních médií však bez něj nemá šanci uspět, čas má do 2. června. 

„Změna se nedělá, když je to pohodlné, ale když je to správná cesta. Budu pokračovat ve formování vlády, a bude-li to nutné, půjdeme znovu k volbám a vyhrajeme,“ řekl Lapid, jehož strana skončila v březnu druhá se 17 křesly za Likudem (30 mandátů). Březnové volby přitom byly už čtvrté za dva roky.

Netanjahuovi vypršela lhůta na sestavení vlády, prezident tím pověřil Lapida

Bennett změnu postoje vysvětlil tím, že bezpečnost státu je nyní priorita, a zmínil přitom i pogromy prováděné Araby na Židech. Násilností se však v těchto dnech dopouštějí i extremističtí Židé vůči Arabům. 

Koaliční vláda Bennetta a Lapida by potřebovala i hlasy strany arabských Izraelců, kterou vede Mansúr Abbás. Ten uvedl, že o vládě nebude jednat, dokud židovsko-arabské násilnosti neskončí. Abbásova strana Sjednocená arabská kandidátka (UAL, v hebrejštině Raam) má čtyři křesla v parlamentu, podle médií ale mohla být rozhodující při jednáních o vládě.

Mansúr Abbás odsoudil násilnosti extremistů z obou stran (Arabů i Židů) po čtvrteční noci, kterou The Times of Israel označil za nejhorší noc židovsko-arabského násilí za několik let. Média popsala i scény lynčování z měst, která přitom podle nich bývala dříve symbolem soužití Židů a Arabů. 

Prezident Rivlin ve středu označil situaci za občanskou válku a vyzval všechny „místní vůdce, náboženské lídry, občany, rodiče“, aby zastavili „to šílenství“.

Konflikt v Izraeli se výrazně zostřil v pondělí večer, když teroristické skupiny Hamás a Islámský džihád z Pásma Gazy začaly ostřelovat Izrael, na což izraelská vláda odpověděla masivní raketovou odvetou. 

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Ostřelování začal Hamás po několikadenních střetech mezi izraelskou policií a Palestinci v Jeruzalémě. Napětí eskalovalo během muslimského postního měsíce ramadánu, když Izrael omezil Palestincům shromažďování na místě, kde se Arabové scházejí k večerní modlitbě. 

Začátkem května se také očekával verdikt odvolacího soudu o vystěhování desítek palestinských rodin ve východním Jeruzalémě, do jejichž domů se měli nastěhovat židovští osadníci. Na tento měsíc byly též plánovány dlouho očekávané palestinské parlamentní volby, které palestinský prezident Mahmúd Abbás odložil i proto, že nebylo jisté, zda Izrael umožní hlasovat ve východním Jeruzalémě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video