Boris jako Boris. Netanjahu si spletl britského Johnsona s ruským Jelcinem

  • 22
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu si na nedělní schůzi vlády popletl britského premiéra Borise Johnsona se zesnulým ruským prezidentem Borisem Jelcinem. Netanjahu informoval kolegy o své víkendové cestě do Londýna, kde se s Johnsonem setkal. Pozdější snaha odstranit přeřeknutí z oficiálního videa ale vyvolala kritiku.

„Vrátil jsem se z velmi příjemné návštěvy Londýna, kde jsem se setkal s předsedou vlády Borisem Jelcinem a s americkým ministrem obrany,“ řekl Netanjahu podle listu The Guardian.

Několik ministrů premiéra rychle opravilo s tím, že měl zřejmě na mysli Johnsona. Netanjahu s úsměvem odpověděl, že jen zkoušel jejich pozornost. Oba politici se setkali ve čtvrtek v rámci Netanjahuovy cesty do Londýna.

Netanjahu si popletl Borise Johnsona s Borisem Jelcinem:

Přestože se izraelský premiér snažil záměnu prezentovat jako vtip, jeho kancelář o několik hodin později zveřejnila oficiální video ze schůze, na kterém někdo přeřeknutí neumě odstranil a nahradil ho správnou podobou jména britského premiéra. Ve zvuku je ale jasně slyšet střih.

Přestože nejde o závažný incident, podle The Guardianu se premiérova kancelář dopustila zveřejnění upraveného videa ve chvíli, kdy Netanjahua čeká v nadcházejících volbách boj o přežití.

V oficiálním videu někdo Netanjahuovo přeřeknutí vystřihl:

Ačkoli Netanjahuova strana Likud v dubnových volbách vyhrála, premiér nedokázal kvůli neshodám mezi ultraortodoxními židovskými stranami a sekulárními politiky sestavit vládní koalici. Volby se proto budou 17. září opakovat. Podle průzkumů by měl být výsledek podobný jako na jaře.

Netanjahu se v nové kampani prezentuje jako politik veterán, který má blízké vztahy se světovými lídry. Opakovaně také slíbil, že má v úmyslu anektovat židovské osady na palestinském Západním břehu Jordánu.

Na přeřeknutí izraelského premiéra okamžitě zareagovali uživatelé sociálních sítí, kteří začali vytvářet originální fotomontáže. 

Jeden z nich například přidělal na premiérův volební plakát Jelcinův obličej. Ve skutečnosti na něm Netanjahu pózuje s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, kterého rád prezentuje jako svého dobrého přítele. 

Není to poprvé, co se izraelský premiér přeřekl. V prosinci například na svém předvolebním mítinku prohlásil, že byl na oficiální návštěvě Afghánistánu. Ve skutečnosti ale navštívil Ázerbájdžán.

Netanjahu se s Jelcinem skutečně setkal, a to v březnu 1997 v Moskvě. Izraelský premiér tehdy přijel do Ruska na třídenní návštěvu. Při setkání s Jelcinem šlo o hospodářskou spolupráci, zapojení Ruska do mírového procesu na Blízkém východě a o vztahy mezi Ruskem a Íránem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video