V Izraeli vykopali 1 200 let starou mešitu. Modlili se v ní zemědělci

  • 27
Izraelští archeologové objevili jednu z vůbec nejstarších mešit na světě. Leží u beduínského města Rahat v Negevské poušti a podle expertů je stará zhruba dvanáct set let. Vybudovali si ji zřejmě zemědělci, kteří žili nedaleko.

Kromě islámského svatostánku archeologové objevili i usedlost pravděpodobně ze 6. nebo 7. století a menší stavení s pokoji, dvory, spižírnami a ohništi pro přípravu jídla. 

Odborníci proto míní, že obdélníkovou mešitu s otevřenou střechou a kulatým modlitebním výklenkem využívali zemědělci, kteří v domech žili. 

Mešita je postavená tak, aby lidé při modlitbě seděli čelem k Mekce, a podle experta na raný islám Gideona Avniho je to nejstarší mešita na území dnešního Izraele.

A také extrémně neobvyklý úlovek. Přišlo se na něj díky archeologickému průzkumu před novou výstavbou v beduínském městě. „Malá městská mešita ze 7. nebo 8. století by byla vzácným nálezem kdekoliv na světě, ale tady tím spíš,“ říkají vedoucí výkopu Jon Seligman a Shahar Zur.

Arabové oblast dobyli v roce 636, islám se tam však prosadil až o dvě staletí později. „Mešita nalezená nedaleko zemědělské usedlosti mezi Beer Ševou a Aškelonem svědčí o procesech kulturní a náboženské proměny, kterou země prošla při přechodu od byzantské éry k éře raného islámu,“ míní Avni podle listu The Times of Israel.

Město Rahat leží v izraelském Jižním Distriktu nedaleko Beer Ševy.

Město Rahat leží v izraelském Jižním Distriktu nedaleko Beer Ševy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video