Byl to i útok proti symbolu britské moci, řekl k teroru zpravodaj Kytka

  • 109
Středeční útok v Londýně se neodehrál v co do přítomnosti civilistů nejvíce exponovaných místech, byl však také útokem proti symbolu britské moci. Dosud nikdo nezaútočil přímo na britský parlament, uvedl ve čtvrtek v pořadu Rozstřel speciál dlouholetý zpravodaj v Londýně Ivan Kytka.

Útok se odehrál před patnáctou hodinou místního času u Westminsterského paláce. Muž najel autem do lidí na mostu, pak se s nožem v ruce vydal k parlamentu a pobodal neozbrojeného strážníka. Následně ho stráž parlamentu zastřelila. Tři lidé jeho řádění nepřežili, zraněných jsou desítky (více zde).

Ivan Kytka

Ukázka z pořadu Rozstřel - Ivan Kytka

Ivan Kytka je dlouholetý zpravodaj v Londýně, pracoval pro Českou tiskovou kancelář, lidé ho znají i z obrazovek České televize, vln Českého rozhlasu či Rádia Impuls.

Podle Kytky zemřela ještě chodkyně, kterou při prchání z místa útoku srazil autobus. Je možné, že policejní zdroje hovořily výhradně o lidech zabitých rukou útočníka, když referovaly o třech obětech.

Útočník podle Kytky, který nyní spolupracuje s Rádiem Impuls, narazil s autem do zátarasu u parlamentu, oběhl budovu zákonodárného sboru, překonal první policejní kordon a zaútočil na policisty střežící přímo vstup do Westminster Hall. Tam jej třemi či čtyřmi ranami další muž zákona zastřelil.

Právě skutečnosti, že si útočník vybral jako cíl britský parlament, si Kytka povšiml jako charakteristické. „Pro případné teroristy, kteří chtějí docílit co největšího krveprolití, jsou zde místa daleko exponovanější. Zdá se, že šlo také o útok proti symbolu britské moci. Dosud nikdo se nepokusil se zbraní proniknout do sídla parlamentu,“ řekl v pořadu.

Doplnil, že před třiceti lety se odehrál teroristický útok na sídlo tehdejší britské premiérky Margaret Thatcherové. Na její sídlo v Downing Street tehdy zaútočili radikálové Irské republikánské armády pomocí granátu.

Identitu útočníka policisté tají možná kvůli pátrání

Podle dlouholetého zpravodaje v Británii je už i z policejních zdrojů v podstatě potvrzené, že útočník jednal na vlastní pěst. Právě tento druh útoků je experty pokládán za nebezpečný kvůli tomu, že je prakticky nemožné jeho přípravu odhalit.

Ostatně k těmto útokům své stoupence vybízí teroristická skupina Islámský stát, využívajíc při tom dostupnosti aut, praktické nemožnosti ubránit měkké cíle - v tomto případě chodce - a vysoké publicity, které se útokům dostane.

V tomto případě ještě policie identitu útočníka nezveřejnila. Svědci hovoří o více než čtyřicetiletém muži „asijského vzhledu“ s černým oblečením.

„Prvních 24 hodin je klíčových, pokud se policisté chtějí dostat k zásadním informacím, které by objasnily kontext incidentu. Řekl bych, že právě proto nezveřejnili identitu útočníka, i když už ji znají. Je možné, že policie totožnost během tohoto dne zveřejní, až to uzná za vhodné,“ řekl Kytka a připomněl, že v Londýně a Birminghamu se odehrávají kvůli útoku policejní razie (podrobněji jsme o nich psali zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video