Demonstrantka Nina De Chiffreová prý byla rozhořčena násilným postupem policie proti demonstrantům. Polibkem proto chtěla těžkooděnce vyprovokovat.

Demonstrantka Nina De Chiffreová prý byla rozhořčena násilným postupem policie proti demonstrantům. Polibkem proto chtěla těžkooděnce vyprovokovat. | foto: Profimedia.cz

Italka políbila těžkooděnce. Nyní čelí obvinění ze sexuálního útoku

  • 271
Fotografie ženy, která během demonstrací v Itálii políbila zasahujícího těžkooděnce, se pro mnohé stala symbolem nenásilných protestů. Zároveň však podráždila italské policejní odbory. Ty proto mladou studentku obvinily ze sexuálního útoku a urážky veřejného činitele.

Fotografie dvacetileté studentky Niny De Chiffreové líbající policistu okamžitě zaplavila internet a začala sloužit jako symbol nenásilných protestů.

Italské policejní odbory však záležitost vidí jinak. Šlo podle nich o výraz sexuálního násilí a urážku veřejného činitele. Státní zástupce proto v Turíně podal na ženu trestní oznámení, informoval list The Telegraph.

"Je vyšetřována kvůli obvinění ze sexuálního násilí a urážky veřejného činitele," uvedl šéf odborů Franc Maccari. Podotkl také, že kdyby to byl policista, kdo by dívku políbil nebo jí dokonce sáhnul na hýždě, "vypukla by třetí světová válka". Proto prý policie incident nemůže odbýt jen jako "mírové gesto".

Proti pasování fotky na symbol nenásilného protestu se ohradila také přímo Nina De Chiffreová, která policistu na demonstraci proti výstavbě nové železniční rychlodráhy na severu Itálie políbila a poté se prsty dotkla jeho rtů.

Prohlásila, že se naopak snažila policistu, který měl nařízeno stát v poklidu, vyprovokovat. Rozhořčila ji prý brutalita, s jakou policisté proti demonstrantům zasahovali.

"Viděla jsem toho mladíka v uniformě a cítila jsem lítost a odpor," řekla. Omluvila se však za razantní vyjádření na svém blogu, v němž stálo: "Žádné poselství míru. Pověsila bych všechna ta hnusná prasata vzhůru nohama."

Podle Maccariho vyjádření De Chiffreové dokládá, že je její obvinění oprávněné. "Polibek je pozitivní věc. Ale v této situaci a mezi těmito dvěma lidmi jde pouze o urážku," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video