Mario Draghi (3. února 2021)

Mario Draghi (3. února 2021) | foto: ČTK

Nová italská vláda získala důvěru Senátu, premiér Draghi představil program

  • 4
Kabinet nového italského premiér Maria Draghiho ve středu krátce před půlnocí s převahou získal důvěru Senátu. Senátoři hlasovali v poměru 262 hlasů ku 40, píší italská média. Vládu ještě ve čtvrtek čeká hlasování o důvěře ve Sněmovně a očekává se, že i zde kabinet bývalého šéfa Evropské centrální banky (ECB) uspěje.

Třiasedmdesátiletý Draghi před hlasováním senátorům představil vládní program. Ve zhruba 50 minutách se zavázal udělat vše proto, aby Itálii vyvedl z ekonomické a zdravotnické krize, zmínil například urychlení očkovací kampaně proti covidu-19 či plán na využití miliard eur z evropských fondů.

Italská vláda složená z 15 politiků a osm nestranických odborníků složila slavnostní přísahu do rukou prezidenta Sergia Mattarelly minulou sobotu. Podle ústavy jihoevropské země musí kabinet čelit hlasování o důvěře v obou komorách parlamentu do deseti dní.

Nová exekutiva je třetí odlišnou vládou od voleb v roce 2018. V letech 2018 a 2019 vládla koalice Hnutí pěti hvězd a Ligy, po vládní krizi v srpnu 2019 Ligu vystřídala Demokratická strana. Tento kabinet podal demisi letos v lednu poté, co z koalice odešla jedna z menších stran. Obě předchozí vlády vedl Giuseppe Conte. 

V novém kabinetu zůstalo několik ministrů předchozí vlády, mimo jiné šéf diplomacie Luigi Di Maio, ministr zdravotnictví Roberto Speranza či ministryně obrany Luciana Lamorgeseová.

12. února 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue