Tělo Herkulovy sochy v životní velikosti, kterou archeologové nalezli při...

Tělo Herkulovy sochy v životní velikosti, kterou archeologové nalezli při opravě kanalizace nedaleko Říma. (28. ledna 2023) | foto: Profimedia.cz

V Itálii našli antickou sochu Herkula. Objevila se při opravě kanalizace

  • 12
Při opravách kanalizace pod římským parkem Appia Antica nedaleko Říma dělníci objevili sochu boha Herkula v životní velikosti pocházející z římského období. Památka se datuje pravděpodobně z let 27 př. n. l. až 476 n. l. Na podobných místech dělníci při výkopech obvykle rovnou spolupracují s archeology.

„Náš areál si pro nás připravil velké překvapení: mramorovou sochu v životní velikosti, kterou můžeme díky přítomnosti hole a lví srsti pokrývající její hlavu s jistotou identifikovat jako postavu představující Herkula,“ oznámili na Facebooku archeologové.

K nálezu sochy došlo při opravě kanalizačního potrubí, které poškodily sesuvy půdy. Výkopy dosáhly hloubky 20 metrů, a jak už to v Římě bývá zvykem, probíhaly za přítomnosti archeologů.

Hlava Herkulovy sochy v životní velikosti, kterou archeologové nalezli při opravě kanalizace nedaleko Říma. (28. ledna 2023)

V listopadu loňského roku v síti lázní vybudovaných Etrusky v Toskánsku podobným způsobem archeologové objevili výjimečný soubor bronzových soch, které se po tisíce let uchovávaly v bahně a vroucí vodě.

Mezi čtyřiadvaceti částečně ponořenými sochami, které pocházejí z doby před 2 300 lety a byly označeny za nejvýznamnější nález svého druhu za posledních padesát let, je i spící jinoch ležící vedle bohyně zdraví Hygieie, která má kolem ruky omotaného hada.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video