Migranti odpočívající na lodi, která míří na italský ostrov Lampedusa. (30....

Migranti odpočívající na lodi, která míří na italský ostrov Lampedusa. (30. června 2019) | foto: AP

Lodě s migranty u Lampedusy jsou již dvě. Na vylodění čeká sto lidí

  • 802
Humanitární loď Alan Kurdi, která převáží 65 migrantů, doplula navzdory blokádě do italských mezinárodních vod u ostrova Lampedusa. Na ostrově již zakotvilo i plavidlo Alex s 41 běženci. Posádka Alexe navíc odmítla plout na Maltu, která se nabídla, že migranty přijme výměnou za 55 jiných, kteří na ostrově skončili místo Itálie.

„S 65 zachráněnými osobami míříme k Lampeduse. Nenecháme se zastrašit (italským) ministrem vnitra (Matteem Salvinim) a plujeme do nejbližšího bezpečného přístavu,“ napsala na twiteru organizace Sea-Eye, které loď Alan Kurdi patří.

„Platí mořské právo, i když tomu tento představitel (italské) vlády odmítá věřit,“ dodala. Organizace na sociální síti připomněla, že se k převzetí migrantů nabídlo 70 německých měst.

Plavidlo nyní kotví v mezinárodních vodách u Lampedusy. Vojenská policie na něj doručila nový bezpečnostní zákon, který prosadil Salvini a podle nějž lodě ohrožující národní bezpečnost Itálie nesmějí do italských teritoriálních vod vplout.

Podle deníku La Repubblica se však zákon po úterním rozhodnutí soudu v případě německé kapitánky lodi Sea-Watch, která na Lampedusu přepravila 40 migrantů, nevztahuje na humanitární lodě.

Plavidlo Alex italské neziskové organizace Mediterranea Saving Humans zakotvilo na stejném místě jako Sea-Watch. Maltské úřady nabídly plavidlu, že převezmou migranty, avšak posádka odmítla plout na Maltu s tím, že cesta by byla dlouhá a pro lidi na palubě nebezpečná.

Akci také neschválilo ministerstvo vnitra, respektive Salvini. Ten chce docílit toho, aby byla loď Alex zabavena, nejlépe pak na Maltě.

„Salviniho politika porušuje lidská práva. Jeho způsob vyjadřování je neuctivý a nehodný vysoce postaveného politika,“ řekla v rozhovoru s časopisem Der Spiegel, který bude zveřejněn v neděli, Carola Recketeová, kapitánka lodi Sea-Watch 3. Italského ministra vnitra hodlá žalovat pro urážku.

Evropský soud odmítl nařídit Itálii, aby vylodila migranty. Nejsou v nouzi

Jednatřicetiletá kapitánka uvedl, že posádka posílala po 17 dnů blokády do italské centrály záchranných operací v Římě lékařské zprávy o stavu zachráněných, ale „nikdo neposlouchal, nikdo neodpovídal“.

Nazval mě pirátkou, to je urážka. Německá kapitánka zažaluje Salviniho

Italská poslankyně za levicovou Demokratickou stranu Laura Boldriniová, někdejší předsedkyně italské Poslanecké sněmovny, která Salviniho soustavně kritizuje, v pátek konstatovala, že šéf krajně pravicové Ligy vytváří umělé krize a neřeší skutečné problémy. Salvini podle ní kvůli každé humanitární lodi s 30 až 40 migranty vyvolá mezinárodní krizi a zcela se přitom zapomíná na skutečné problémy Itálie, jako je nezaměstnanost mladých a jejich exodus do zahraničí, anebo klimatická krize.

Incident kolem lodí organizace Mediterranea Saving Humans a Sea-Eye je už 21. případem střetu mezi Itálií a humanitárními skupinami, jež ve Středozemním moři zachraňují migranty, kteří se snaží dostat do Evropy s vidinou lepšího života.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video