Rakve s nebožtíky plavaly v moři. V Itálii se zřítil skalní hřbitov

  • 26
V italském městě Camogli se v pondělí zřítila do moře část skalnatého útesu. Na něm se již téměř sto let nacházel hřbitov, který se v důsledku sesuvu půdy ocitl ve vodě také. V moři tak plavaly dvě stovky rakví, vylovit se záchranářům podařilo pouhých deset z nich.

V pondělí došlo k sesuvu půdy a s částí pobřeží se tak v moři ocitl také hřbitov v Camogli, městečku poblíž Janova, který byl na skalnatém útesu postaven před více než sto lety.

Podle odhadů spadlo do moře 200 rakví. Pouze deset z nich se zatím podařilo vylovit. Podle Giacoma Giampedrona, který organizuje záchrannou operaci, bude vylovení dalších rakví „v příštích dnech záviset na moři“, uvedl podle zpravodajského webu CNN.

Již v sobotu se u oblasti, která se zřítila, pohybovali pracovníci údržby. Svou práci museli ale ukončit, protože si všimli prasklin ve skále. „Prováděli jsme práce na části skalnatého pobřeží - bylo to blízko oblasti, která dnes spadla,“ řekl v pondělí Francesco Olivari, starosta města Camogli. „Byly vidět známky prasklin. Rozhodli jsme se hřbitov zavřít,“ dodal.

Po sesuvu starosta vyzval zaměstnance Úřadu civilní ochrany v Ligurii, aby zasáhli a vyhodnotili situaci. Spolupráci při záchraně zajišťuje také tým geologů, který s pomocí dronů získá lepší představu o poškození a určí, zda hrozí další sesuv půdy.

Giampedrone řekl, že janovský přístavní úřad zablokoval v pondělí večer pobřežní oblast pod hřbitovem, aby rakve neodpluly dále na moře. V úterý po průzkumu místa pak úředníci uvedli, že budou ve výlovu rakví i zemřelých pokračovat. „Je to nepředstavitelná katastrofa,“ uzavřel starosta Olivari.

Camogli, Itálie

Camogli, Itálie

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue