V italských Pompejích objevili unikátní pozůstatky starověkého koně

  • 14
Pompeje byly před téměř dvěma tisíci lety pohřbeny pod pěti metry popela. Zemřelo tu šestnáct tisíc mužů, žen a dětí a v současnosti zde mohou turisté vidět zkamenělé ostatky několika desítek z nich. V Pompejích však po výbuchu sopky neumírali jen lidé, vědci tento týden nalezli také unikátní pozůstatky koně.

Mimořádný nález byl objeven nedaleko archeologické zóny v Pompejích, na severu města. Archeologové pak na pozůstatky koně, který zřejmě sloužil ke slavnostním přehlídkám, použili stejnou metodu konzervování, jako při obnově zkamenělých lidských ostatků.   

Už dříve byly v Pompejích nalezeny kosterní ostatky prasat, psů, nebo oslů, ovšem koně se podařilo odhalit vůbec poprvé. Jeho výška v kohoutku byla 150 centimetrů, což údajně nebylo na tehdejší poměry nic neobvyklého. Kolem jeho hlavy byly navíc objeveny zbytky železa a bronzu, což znamená, že byl zřejmě používán ke slavnostním účelům. 

Pompeje jsou v současnosti zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO a ročně je navštíví na 2,5 milionu turistů. Roku 79 našeho letopočtu však zmizely z povrchu Země. Tehdy, 24. srpna, vybuchl nedaleký Vesuv a podle jednoho z propočtů se ze sopky uvolnila tepelná energie rovnající se 100 tisícům atomových bomb svržených na Hirošimu.

Sloup popela, kamení a pemzy vystřelil na nebesa rychlostí 1 400 kilometrů v hodině a dosáhl až do výše 32 kilometrů. Za třicet minut od první exploze začal Pompeje zasypávat déšť pemzy o velikosti přibližně pingpongových míčků. Do ulic za hodinu napadalo 15 centimetrů popela a sopečné drti, v sedm večer už bylo v ulicích jeden a půl metru popela. 

Pravé peklo ovšem nastalo brzy ráno druhého dne. Horké plyny, které chrlily magma už dvacet hodin, byly stlačeny vahou vyvrženého materiálu zpět a hledaly jinou cestu ven. Z boku hory vyrazila pyroklastická vlna, shluk přehřátých plynů, popela a kamenů, jejíž teplota se odhaduje na 350 stupňů Celsia. A rychlostí hurikánu mířila k Pompejím. Městem prošla za půl minuty a pro tisíce obyvatel před ní nebylo úniku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video