V Itálii kvůli prudkému větru a dešti zemřelo tento týden 19 lidí

  • 1
Itálii od počátku týdne sužuje vlna extrémního počasí. Déšť a vítr způsobil po celé zemi rozsáhlé škody. Na severovýchodě země vyvrátil vítr na svazích Dolomit celé hektary stromů. V Benátkách stoupla v minulém týdnu do výšky 156 centimetrů a zaplavila tři čtvrtiny města.

„Jsme na kolenou,“ zhodnotil situaci místní guvernér, který vládu žádá o finanční pomoc i úlevy, napsal deník La Stampa. V neděli se očekává další zhoršení počasí ve střední a jižní Itálii.

Poslední obětí se stala 60letá žena, kterou na jihozápadě italského ostrova Sardinie dnes odpoledne zabil blesk, když se navzdory špatnému počasí vydala s manželem na výlet do přírody.

„V benátských horách to vypadá jako po zemětřesení, tisíce hektarů lesa leží na zemi, jako by tam přejela obrovská motorová pila,“ uvedl guvernér benátského regionu Luca Zaia. Bez elektřiny se zatím v této oblasti musí podle něj obejít 160 tisíc uživatelů.

Vítr za několik hodin vyvrátil tolik stromů, kolik by dřevorubci vytěžili za tři roky, uvedl zpravodajský server BBC. Některé vesnice v Dolomitech jsou kvůli sesuvům půdy a poničeným silnicím odříznuté od okolního světa.

Letecké záběry CNN ukazují rozsah škod.

02.listopadu 2018 v 19:45, příspěvek archivován: 02.listopadu 2018 v 21:01

VIDEO: Drone footage shows the extent of the destruction in Italy from severe weather. Hundreds of thousands of tress were knocked down and 60,000 people lost electricity. https://t.co/o8LMoPUc3O

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Drone footage shows the extent of the destruction in Italy from severe weather. Hundreds of thousands of tress were knocked down and 60,000 people lost electricity. https://t.co/o8LMoPUc3O

Zaia požádal banky, aby v postižených oblastech nyní od lidí, kteří přišli o vše, nevybíraly splátky hypoték a poskytovaly jim mimořádné půjčky. Na vládu se Zaia obrátil s prosbou, aby postižení nemuseli platit daně a poplatky za energie. V nejhůře postižených oblastech jsou zavřené školy.

Italský úřad civilní ochrany označil poslední vlnu bouřek za „jednou z nejsložitějších meteorologických situací posledních šedesáti let“. Podle deníku La Stampa se v neděli počasí opět zhorší: ve střední a jižní Itálii očekávají meteorologové déšť a místy prudké bouřky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue