Matteo Renzi převzal v Římě pověření k sestavení nové vlády. Ve svých

Matteo Renzi převzal v Římě pověření k sestavení nové vlády. Ve svých devětatřiceti letech se stává nejmladším premiérem v historii Itálie. (17. února 2014) | foto: Reuters

Renzi má mandát k sestavení vlády, bude nejmladším premiérem Itálie

  • 2
Do premiérského křesla v Itálii usedne Matteo Renzi. Šéf středolevé Demokratické strany a dosavadní starosta toskánské metropole Florencie v pondělí přijel do Říma, kde jej sestavením kabinetu pověřil prezident Giorgio Napolitano. Jeho předchůdce Enricco Letta podal v pátek demisi.

Devětatřicetiletý Renzi přijel za hlavou státu v půl jedenácté dopoledne, strávil tam asi 90 minut. Podle jeho stranické kolegyně Marii Eleny Boschiové bude sestavení kabinetu otázkou několika dní. Sám Renzi uvedl, že vyjednávat začne už během úterý, ve čtvrtek by měl být seznam ministrů hotový.

Po setkání s prezidentem představil Renzi své představy o náplni prvních měsíců jeho vlády. Ještě do konce února by mohl kabinet zapracovat na změnách ústavy, v březnu mají přijít na řadu reformy v oblasti pracovního práva, následující měsíc se chce nový premiér zaměřit na zefektivnění práce státních úřadů.

Britská televize BBC upozorňuje, že v čele italské vlády stane nejmladší premiér v historii země.

Pondělní schůzce s prezidentem Napolitanem předcházel perný víkend, během nějž Renzi vyjednával s italskými politickými špičkami. Až bude jeho vláda kompletní, bude muset požádat o důvěru v obou komorách italského parlamentu.

Matteo Renzi se stane už čtvrtým italským premiérem během čtyř let. Svému předchůdci vyčítal nedostatečné prosazování důležitých reforem, které jsou klíčové pro zemi pomalu se vzpamatovávající z ekonomické krize.

Enricco Letta stál v čele vlády pouhých deset měsíců a funkce premiéra se nechtěl dobrovolně vzdát. Demokratická strana jej k tomu ovšem nakonec vyzvala v hlasování, které navrhl právě Matteo Renzi. Svého spolustraníka dokonce obvinil, že uvrhl zemi do nejistoty. Letta proto v pátek podal demisi, jméno jeho nástupce bylo v tu chvíli už zřejmé (více se o tom dočtete zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video